
Американські дослідники з Університету Міссурі виявили, що кето-дієта із високим вмістом жирів та низькою кількістю вуглеводів може покращити здоров’я мозку в людей з підвищеним ризиком розвитку хвороби Альцгеймера.
Риба, морепродукти, м’ясо, овочі без вмісту крохмалю, ягоди, горіхи, насіння, яйця та жирні молочні продукти можуть мати велику користь для здоров’я мозку. Результати дослідження демонструють, що кето-дієта може допомогти у підтримці здоров’я мозку та навіть сповільнити або запобігти погіршенню когнітивних функцій в людей з підвищеним ризиком розвитку хвороби Альцгеймера.
Професорка медичного факультету Ай-Лін Лінь та аспірантка Кіра Іванич досліджують, яку користь може принести кето-дієта людям, які народились з геном APOE4 — найсильнішим з відомих генетичних факторів ризику розвитку хвороби Альцгеймера. У нещодавньому дослідженні на мишах вчені встановили, що у самок з геном APOE4 розвинулась більш здорова кишкова мікрофлора та спостерігався більший рівень енергії у мозку при дотриманні кето-дієти порівняно з контрольною групою, яка вживала більше вуглеводів. Однак у самців подібних змін не спостерігалось.
“Коли ми їмо вуглеводи, наш мозок перетворює глюкозу на паливо для мозку, але людям з геном APOE4, особливо жінкам, складно перетворювати глюкозу на енергію для мозку, і це може призвести до зниження когнітивних функцій у майбутньому. При переході на кето-дієту виробляються кетони, які використовуються як альтернативне джерело енергії. Це може знизити ризик розвитку хвороби Альцгеймера, зберігаючи здоров’я клітин мозку”, — пояснює Кіра Іванич.
Результати дослідження підкреслюють необхідність точного визначення дієт для тих, кому вони можуть принести найбільшу користь. Як зазначає Ай-Лін Лінь, не треба очікувати, що якийсь один варіант підходитиме геть усім. Під час підбору дієти необхідно враховувати такі фактори як стать, вік, генотип, та мікробіом кишківника.
Ми нещодавно писали, що міжнародна команда науковців змогла продемонструвати, як розвиток хвороби Альцгеймера в мишей можна обернути усього одним уколом.
Результати дослідження опубліковані у журналі Journal of Neurochemistry
Джерело: SciTechDaily
Повідомити про помилку
Текст, який буде надіслано нашим редакторам: