Новини Наука та космос 25.06.2024 о 12:19 comment views icon

Частина ракети Long March 2C з токсичним паливом впала поблизу китайського села

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/05/photo_2023-11-12_18-48-05-3-268x190-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/05/photo_2023-11-12_18-48-05-3-268x190-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/05/photo_2023-11-12_18-48-05-3-268x190-1-96x96.jpg

Андрій Русанов

Автор сайту

Частина ракети Long March 2C з токсичним паливом впала поблизу китайського села

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

В інтернеті з’явилося відео, яке показує частину китайської ракети-носія, яка падає на населений пункт. Мешканці тікають, а від об’єкта високо наверх тягнеться густа оранжева хмара.

Частина могла належати китайській ракеті Long March 2C, яка була запущена в суботу, 22 червня. Спільна місія Китаю і Франції призначена для вивчення спалахів гамма-випромінювання. Запуск був оголошений успішним, але, схоже, він не був бездоганним.

На відео видно, як перший ступінь ракети Long March 2C неконтрольовано падає над селом на південному заході Китаю. Місцеві мешканці закривають вуха та біжать, щоб сховатися. Повідомлень про постраждалих або пошкодження майна немає. Ракетний прискорювач, здається, впав поруч з дорогою. Розповсюджувати подібні відео жителям заборонено, проте вони з’являються.

Онлайн-курс "Математика тастатистика для Data Science" від robot_dreams.
Навчіться проводити статистичний аналіз даних за допомогою Python та розвиньте математичне мислення для розв’язання реальних завдань Data Science.
Детальніше про курс

Ймовірно, відбувся витік палива, колір якого відповідає чотириокису азоту. Ця хімічна сполука є сильним окислювачем, вона може бути смертельно токсичною, за словами Джонатана МакДауелл, астрофізика з Гарвардсько-Смітсонівського центру.

«У ракетній промисловості він відомий як BFRC, велика довбана червона хмара. І коли ви бачите BFRC, ви біжите, рятуючи своє життя. Це досить страшно, але саме так китайці ведуть бізнес. Вони мають інший рівень прийнятного суспільного ризику», — каже Джонатан МакДауелл, астрофізик з Гарвардсько-Смітсонівського центру.

На початку 1950-х років СРСР та Сполучені Штати схвалили тетраоксид азоту які окислювач ракетного палива, однак, за даними NASA, з роками він  використовувався менше через надзвичайну токсичність. Під час контакту зі шкірою, очима чи дихальною системою він може знищити людські тканини, а якщо вдихнути його, це може призвести до накопичення рідини або навіть до смерті.

Відомо, що Китай необережно ставиться до запусків ракет. Стартові майданчики в більшості інших країн побудовані вздовж узбережжя, прискорювачі зазвичай приземляються в океані. Китайські пускові майданчики Січан на південному заході, Цзюцюань у пустелі Гобі на північному заході та Тайюань на півночі знаходяться всередині країни, тому прискорювачі зазвичай падають на населені пункти або поблизу них. У грудні 2023 року частина ракети Long March 3B впала біля будинку в південній провінції Хунань.

Онлайн-курс "Математика тастатистика для Data Science" від robot_dreams.
Навчіться проводити статистичний аналіз даних за допомогою Python та розвиньте математичне мислення для розв’язання реальних завдань Data Science.
Детальніше про курс

Ставлення Китаю до культури космічних запусків потроху змінюється. Найновіший стартовий майданчик країни Хайнань розташований поблизу прибережного національного космодрому Веньчан на острові у Південнокитайському морі. Китайські ракети наступного покоління використовуватимуть керосин та рідкий водень замість токсичного палива. Однак старіші ракети все ще літатимуть. Їхнє виведення з експлуатації очікується протягом 10 років.

Китай запустив супутники Beidou і «приземлив» прискорювач ракети просто на житлові будинки

Джерело: Gizmodo

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% украі‌нською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологіи‌ та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: