Новини Новини 11.05.2022 о 12:42 comment views icon

«Тіні забутих предків» Параджанова повторно вийдуть в український прокат — глядачам покажуть відреставровану версію

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

В українських кінотеатрах повторно покажуть фільму режисера Сергія Параджанова «Тіні забутих предків», відзнятого 1964 року на кіностудії імені Олександра Довженка. Повернути класику українського кінематографа вирішив незалежний дистриб’ютор кіно про музику та культуру KyivMusicFilm, звернув увагу «Хмарочос».

Глядачі побачать стрічку з відреставрованим зображенням та звуком. Фільм відреставровано та оцифровано Національним центром Олександра Довженка.

Придбати квитки можна в Києві, Львові, Одесі, Дніпрі та Сумах. У столиці фільм транслюватимуть кінотеатр «Жовтень», «Планета кіно» в Блокбастері та ТРЦ River mall та «Мультиплекс» в ТРЦ «Комод», «Проспект» та Respublika Park.

Стрічка «Тіні забутих предків» — екранізація однойменної повісті Михайла Коцюбинського, знята у 1964 році. Поетична драма про велике кохання розгортається у серці Карпат на Гуцульщині. У центрі подій — закохані, сім’ї яких були заклятими ворогами. Попри взаємну родинну ненависть, почуття виявились сильнішими. Однак бути разом довго їм не судилось — фатальний випадок все змінив.

Кіноробота дала старт українському поетичному кіно середини 60-х. Та все ж на Заході, де фільм демонструвався під назвою «Вогняні коні», інтерес до нього був значно більшим, ніж на батьківщині. Фільм отримав 39 міжнародних нагород, 28 призів на кінофестивалях (із них — 24 гран-прі) у 21 країні.

Четвертого вересня 1964 року презентація стрічки у кінотеатрі Україна в Києві перетворилася на політичну акцію громадянської непокори та громадянського політичного спротиву. Іван Дзюба, В’ячеслав Чорновіл, Василь Стус зверталися до перших глядачів параджановського фільму з закликом підвестися у знак протесту проти арештів української інтелігенції у Києві та Львові.

Онлайн-курс "Digital Marketing" від Laba.
Розширте пул навичок у роботі з аудиторією.Навчіться запускати рекламні кампанії без зайвих витрат бюджету з сучасними інструментами діджитал-маркетингу, включаючи AI.
Детальніше про курс

«Бетмен» Метта Рівза, новий «Доктор Стрендж» та «Фантастичні звірі: Таємниці Дамблдора». В Україну повертаються голлівудські блокбастери


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: