Новини Наука та космос 23.02.2023 о 15:12 comment views icon

Телескоп Джеймса Вебба знайшов давні галактики, яких в теорії не мало б існувати. Їх вік — понад 13 млрд років

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Телескоп Джеймса Вебба, що розпочав роботу минулого року, дає нам чіткіші зображення небесних об’єктів, виявляє їх приховані особливості та, схоже, може повністю змінити наше сьогоднішнє розуміння космосу. Досліджуючи знімки Вебба, зроблені поблизу Великої Ведмедиці, вчені знайшли 6 потенційних галактик, які, ймовірно, утворилися лише через 500-700 млн років після Великого вибуху.

Але дивними їх робить не поважний вік, а кількість зірок. Згідно з поточною космологічною теорією вони просто не повинні існувати — оскільки в той час не було достатньо матерії, щоб галактики утворювали стільки зірок, скільки є в нашому Чумацькому Шляху сьогодні. 

Телескоп Джеймса Вебба знайшов давні галактики, яких в теорії не мало б існувати. Їх вік — понад 13 млрд років

На зображеннях Вебба зафіксовано кілька нечітких, але дуже яскравих точок світла, які інструменти позначили червоним — що вказує на те, що вони дуже старі. 

«Ми вперше зазирнули в дуже ранній Всесвіт і не мали жодного уявлення, що збираємося знайти. А побачили щось настільки несподіване, що насправді створює проблеми для науки. Це ставить під сумнів всю картину раннього формування галактик», – сказав Джоэл Лея, один з авторів дослідження. 

Раніше Джеймс Вебб фіксував ще старіші галактики, які утворилися приблизно через 350 мільйонів років після Великого вибуху. Але вони крихітні та не претендували на заперечення наших знань з астрофізики. 

Англійська для початківців від Englishdom.
Для тих, хто тільки починає вивчати англійську і хоче вміти використовувати базову лексику і граматику.
Реєстрація на курс

Вік та розміри цих шести галактик говорять про те, що після Великого вибуху вони щороку формували сотні зірок. (Для порівняння, Чумацький Шлях утворює лише одну-дві нові зірки щороку). Крім того, ці потенційні галактики приблизно в 30 разів компактніші за нашу.

Вчені визнають, що існує ймовірність того, що нечіткі червоні точки, які вони бачили, є чимось іншим, наприклад слабкими квазарами або надмасивними чорними дірами. Об’єкти також можуть не відповідати прогнозованим розмірам. Команда вчених згодом отримає додаткові дані та перевірить свої висновки за допомогою спектроскопії. Тож, на офіційне підтвердження можна очікувати не раніше наступного року.

Джеймс Вебб відкрив свою першу екзопланету. LHS 475 b знаходиться за 41 світловий рік від нас та становить 99% діаметра Землі

Джерело: Engadget

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: