Новини Пристрої 06.10.2022 о 15:23 comment views icon

Від HTC Dream до Pixel 6А — візуальна історія всіх смартфонів, випущених Google самостійно та у партнерстві з іншими виробниками

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

До запуску нової лінійки флагманських смартфонів Google Pixel 7, які повноцінно анонсують сьогодні ввечері, сайт The Verge здійснив екскурс в історію, щоб пригадати весь непростий шлях Google на ринку смартфонів — від першого Android смартфону HTC Dream (2008) до найновішої моделі Pixel 6А (2022). Зробили адаптований переклад ностальгічного тексту.

Мета Pixel — показати все найкраще в Android і запропонувати виробникам та споживачам побачити, як може – і, можливо, навіть має виглядати операційна система Google. Зрештою, iPhone завжди був відомий своїм послідовним інтерфейсом і цілісною екосистемою пристроїв Apple, тоді як телефони Android тривалий час страждали від фрагментації, що призводило до серйозних відмінностей у сприйнятті ОС різними виробниками.

Google навчилася у найкращих у галузі того, як створювати телефони, подібні до лінійки Nexus, співпрацюючи з такими виробниками, як HTC, Samsung, LG і Motorola — компанією, якою Google деякий час володіла. Пропонуємо поринути у спогади і подивитися не тільки на кожен Pixel, зроблений Google, але й на телефони, які вийшли раніше.

Pixel 6А (2022)

Pixel 6А

Pixel 6A — це останній телефон, випущений Google, і він є частиною бюджетної лінійки, яка зазвичай орієнтована на наявність найкращої доступної камери. Однак у цій версії телефону Google зосередилася на продуктивності, використавши новий чіп Tensor та торішній 12-мегапіксельний сенсор. Телефон трохи менший за попередню 6-ту модель: він має 6,1-дюймовий екран з частотою оновлення всього 60 Гц. Тут немає бездротової зарядки, менше оперативної пам’яті, а також роз’єму для навушників, зате є датчик відбитків пальців під дисплеєм. При ціні 449 доларів, що на 150 доларів дешевше, ніж у Pixel 6, це одна з найкращих пропозицій серед смартфонів на даний момент.

Оцінка: 8 з 10

Pixel 6 і 6 Pro (2021)

Pixel 6 and 6 Pro

Google повністю змінила дизайн у Pixel 6 та 6 Pro, використовуючи високоякісні металеві та скляні матеріали, щоб повернути своїм телефонам конкурентоспроможний флагманський статус. Панель камери отримала новий дизайн, а надійний задній сканер відбитків пальців замінили повільнішим сканером під екраном.

Онлайн-курс "QA Automation" від robot_dreams.
Це 70% практики, 30% теорії та проєкт у портфоліо.Навчіться запускати перевірку сотень опцій одночасно, натиснувши лише одну кнопку.
Детальніше про курс

Компанія представила власний чіп Tensor, який підтримує штучний інтелект та машинне навчання на Pixel 6, і вперше за багато років телефон отримав нові датчики камери.

Обидві моделі мають ширококутні та надширококутні камери, але у Pro є телеоб’єктив, а також покращена 11-мегапіксельна фронтальна камера. Вони відрізняються величезними розмірами порівняно з Pixel 5: Pixel 6 (599 доларів) має 6,4-дюймовий екран із частотою 90 Гц, а Pro (899 доларів) – 6,7-дюймовий екран із частотою 120 Гц із вигнутими краями.

Обидві моделі підтримують 5G. Pixel 6 Pro має 12 ГБ ОЗУ проти 8 ГБ у звичайного 6.

Оцінка: 9 з 10

Pixel 5А (2021)

Pixel 5A

За 449 доларів Google пропонувала телефон з 6,3-дюймовим дисплеєм, чудовим часом автономної роботи, гідроізоляцією IP67, роз’ємом для навушників, 128 ГБ пам’яті, металевим корпусом і тим же Snapdragon 765G, що і у Pixel 5. Бездротової зарядки немає.

Онлайн-курс "QA Automation" від robot_dreams.
Це 70% практики, 30% теорії та проєкт у портфоліо.Навчіться запускати перевірку сотень опцій одночасно, натиснувши лише одну кнопку.
Детальніше про курс

Хоча у 5A був 5G, він не підтримував mmWave, так як деякі моделі 4A, плюс у нього не було C-діапазону 5G, незважаючи на те, що Google визнала, що необхідне апаратне забезпечення є.

Модель виходила лише в одному кольорі – який називали чорним, проте він виглядав як темно-зелений та був доповнений м’ятно-зеленою кнопкою живлення.

Оцінка: 8 з 10

Pixel 5 (2020)

Pixel 5

Google випустила лише одну версію флагманського Pixel у 2020 році і повністю відмовився від експериментальних функцій Project Soli, які були у телефонах Pixel 4 5G. Зник величезний “чубчик”, який мав функцію розблокування за допомогою зчитування обличчя. Тепер телефон обрамляють лише тонкі рамки та невеликий виріз під камеру вгорі.

Pixel 5 був анонсований того ж дня, що й 4A 5G, але останній вийшов за місяць. Обидва телефони мають один і той же процесор Snapdragon 765G, а також гарні ширококутні та надширококутні камери. Pixel 5 за 649 доларів був на 200 доларів дорожчим, ніж 4A 5G, проте мав гідроізоляцію IP68, 8 ГБ ОЗУ замість 6 ГБ, преміальний алюмінієвий дизайн, бездротову зарядку та 6-дюймовий OLED-екран із частотою 90 Гц.

Оцінка: 8 з 10

Pixel 4A та Pixel 4A 5G (2020)

Pixel 4A and Pixel 4A 5G

Pixel 4A був випущений приблизно за два місяці до 4A 5G, а Pixel 5 був випущений десь між ними. 4A був доступним Pixel за ціною 349 доларів і мав великий 5,8-дюймовий екран з перфорованою фронтальною камерою.

Камера на 4A була гарною, незважаючи на відсутність процесора обробки зображень, який прискорював процес фотографування. 4A 5G мав більший 6,2-дюймовий екран та надширококутну камеру, яка замінила телеоб’єктив Pixel 4.

Версія 5G була дорожчою – 499 доларів, але в неї також був швидший процесор і більша батарея, ніж у Pixel 4A. Google заощадила, не додаючи рейтинги водонепроникності та бездротової зарядки до пари 4A, проте натомість додала роз’єм для навушників.

Оцінка: 8 з 10 та 7,5 з 10 (5G)

Pixel 4 та Pixel 4 XL (2019)

Pixel 4 and Pixel 4 XL

Якби можна було описати Pixel 4 і 4 XL одним словом, це було б слово «амбітно», але не в кращому його значенні. Google вирішила зробити свій Project Soli зірковою технологією того року: функції дозволяли помахом руки відкласти будильник або пропустити музичні треки. Ідея була непоганою, але працювала не дуже надійно.

У поєднанні з новим інфрачервоним датчиком для розблокування телефону за допомогою обличчя пара Pixel 4 мала великі рамки зверху і знизу. Екран був гарний – з частотою 90 Гц, також був телеоб’єктив – хоча надширококутна камера, мабуть, була б бажанішою. Щодо програмного забезпечення, телефони поставлялися з Android 10 і мали корисну функцію Live Transcribe. Всі ці функції, поряд із непоганим часом автономної роботи та пам’яттю, яка стартувала від 64 ГБ, можна було отримати за 799 доларів за звичайну версію та 899 доларів за XL.

Оцінка: 8 з 10 і 8,5 з 10 (XL)

Pixel 3A та Pixel 3A XL (2019)

Pixel 3A and Pixel 3A XL

Google почала випускати бюджетні версії Pixel A-line на початку року, і Pixel 3A та 3A XL були у тренді. Телефони вартістю 399 і 479 доларів (XL) взяли найважливіші частини своїх флагманських аналогів та були доступними для більшої кількості людей.

Екрани OLED мали розміри 5,6 і 6 дюймів відповідно, але процесор був знижений до Snapdragon 670. Їм також не вистачало спеціального процесора обробки зображень, але якість камери залишалася гідною, а пристрої демонстрували чудовий час автономної роботи.

Корпуси виготовлені з більш дешевого пластику, ніж дорогі телефони Pixel 3. Google також перестала пропонувати безкоштовне резервне копіювання фотографій з повноцінною якістю, яке було передбачено в попередніх моделях.

Оцінка: 8 з 10

Pixel 3 та Pixel 3 XL (2018)

Pixel 3 and Pixel 3 XL

Pixel 3 (599 доларів) та Pixel 3 XL (699 доларів) отримали бездротову зарядку та великі OLED-екрани високої якості, проте XL мав величезну виїмку. 12,2-мегапіксельна задня камера – той же датчик, що і в попередній моделі, але Google модернізувала спеціальний процесор обробки зображень, завдяки чому знімки можна було зробити швидше та якісніше.

Телефони також мали широку фронтальну камеру для селфі з великою кількістю людей. Порівняно з конкурентами, телефон мав великі лицьові панелі, але відмінні фронтальні динаміки залишилися і звучали ще краще. Роз’єм для навушників не повернувся, але принаймні передбачалося підключення дротових навушників USB-C.

Google також представила свою функцію перевірки дзвінків із Pixel 3, яка дозволяє роботу говорити із співрозмовником, щоб підтвердити, що це не маркетинговий дзвінок.

Оцінка: 8,5 з 10

Pixel 2 та Pixel 2 XL (2017)

Pixel 2 and Pixel 2 XL

Pixel 2 мав водонепроникність IP67 та приголомшливу камеру з обробкою ШІ, яка встановила високу планку на довгі роки. Google відмовилася від роз’єму для навушників, але передбачила ключ для використання власних навушників.

Також можна було “стиснути” Pixel 2, щоб активувати Google Assistant, а на екрані блокування була функція, схожа на Shazam, яка відображала, яка пісня грає поряд з вами. У моделі XL був яскравий 6-дюймовий екран, але якість 5-дюймового екрану звичайної моделі була недостатньою. Бездротової зарядки, як і раніше, не було, проте були присутні фронтальні динаміки дуже гарної якості.

Оцінка: 8,5 з 10 і 8 з 10 (XL)

Pixel та Pixel XL (2016)

Pixel and Pixel XL

Google Pixel (649 доларів) та Pixel XL (769 доларів) були першими телефонами, розробленими всередині компанії, і які послужили зразком для «справжньої» Android. Інші виробники продовжували просувати власні програми запуску та функції, але Pixel нагадав про те, як має виглядати ця ОС.

Зіркою випуску став Google Assistant і здавалося, що він набагато випереджає можливості Siri. Телефон був схожий на iPhone 7 та 7 Plus, але все ще мав роз’єм для навушників.

Ці «пікселі» мали чудовий час автономної роботи та OLED-екрани (5-дюймовий та 5,5-дюймовий для XL), але не передбачали гідроізоляції. Google заохотила клієнтів безкоштовним повноцінним сховищем фотографій у Google Фото на весь термін служби телефону.

Оцінка: 9 з 10

Nexus 6P від ​​Huawei (2015)

Nexus 6P by Huawei

Google має як мінімум ще 10 телефонів, до створення яких вона приклала руку. Nexus 6P був останньою моделлю лінійки Google, що передувала Pixel, і це був найкращий телефон, випущений компанією на той час.

Цей великий телефон, створений Huawei, працював на чистому Android 6.0 Marshmallow, мав величезний екран AMOLED і сканер відбитків пальців на задній панелі. Він мав USB-C, що було рідкістю в той час. Якість «випуклої» камери була чудовою.

Оцінка: 8,8 з 10

Nexus 5X від LG (2015)

Nexus 5X by LG

Nexus 5X від LG має дизайн, заснований на Nexus 5 2013, проте телефон став швидшим і отримав більший 5,2-дюймовий екран. Незважаючи на розмір, його, як і раніше, було легко використовувати однією рукою, у нього був найкращий час автономної роботи, і він був ще доступнішим – з ціною 379 доларів.

Проте в цілому він виглядав «дешево», і мав повільну камеру, хоча якість зображення була гарною.

Оцінка: 8,3 з 10

Nexus 6 від Motorola (2014)

Nexus 6 by Motorola

Тенденція до “фаблетів”, запущена Samsung, привернула увагу Motorola. Nexus 6 мав 6-дюймовий екран, який був більший, ніж у iPhone 6 Plus, і коштував на 100 доларів дешевше. Він мав фронтальні стереодинаміки і 32 ГБ вбудованої пам’яті, але розширення SD-карти не було.

Стандартний Android Lollipop з інтерфейсом «матеріальний дизайн» був у центрі уваги цього телефону, і він також став першим телефоном, що працює із стільниковою мережею Google Fi MVNO.

Оцінка: 8,6 з 10

Nexus 5 від LG (2013)

Nexus 5 by LG

Після успіху планшета Nexus 7 компанія Google почала серйозно ставитись до маркетингу телефонів цієї марки для споживачів, а не тільки для розробників та досвідчених користувачів. У нього був великий 4,95-дюймовий екран з роздільною здатністю 1080p, але у Samsung Galaxy S4 він був трохи більшим і мав кращу якість. Nexus 5, нарешті, отримав LTE і став першим, хто отримав Android KitKat. Нова ОС працювала плавніше, ніж будь-коли – вона продовжує залишатися найстарішою системою, що підтримує сервіси Google Play.

Оцінка: 8 з 10

Nexus 4 від LG (2012)

 

Nexus 4 by LG

Nexus 4 – це перший продукт LG у лінійці Nexus, і він орієнтований на якість збирання. Незважаючи на те, що це був міцний телефон, задня панель Gorilla Glass могла розбитися і, як і у випадку з iPhone, батарея більше не знімалась. Телефони на той час починали отримувати LTE, але не використовували це у своїх інтересах.

Nexus 4 має 4,7-дюймовий IPS-екран з роздільною здатністю 1280×768 і поставляється з Android 4.2 Jellybean, яка виводить віджети на екран блокування та меню швидких налаштувань, що дозволяє отримати доступ до Wi-Fi та Bluetooth кількома рухами. Він також мав клавіатуру, схожу на «свайп», для зручного набору тексту. Пристрій підтримував бездротову індукційну зарядку, флагманську функцію Palm Pre.

Оцінка: 8,3 з 10

Galaxy Nexus від Samsung (2011)

Galaxy Nexus by Samsung

Другий телефон Samsung Nexus першим отримав Android Ice Cream Sandwich, в якій були нові цікаві функції, такі як передача файлів через NFC і розпізнавання обличчя для розблокування.

Кнопки меню Android стали частиною системи, а не апаратного забезпечення, з’явившись у нижній частині 4,65-дюймового екрану Super AMOLED (iPhone 4S у порівнянні з ним виглядав крихітним).

Телефон був обладнаний 5-мегапіксельною камерою зі спалахом, але він не мав слота для SD-карти, хоча 16 ГБ вбудованої пам’яті для того часу були значними.

Оцінка: 8,6 з 10

Nexus S від Samsung (2010)

Nexus S by Samsung

До Galaxy був ще Nexus S, який став першим телефоном Samsung Nexus та другим телефоном Nexus в історії.

Samsung встановила у Nexus S великий 4-дюймовий екран Super AMOLED, причому дисплей був злегка “вигнутий”, що надавало йому унікального вигляду. Корпус пристрою був виконаний в основному із пластику і мав глянсове покриття. Телефон був першим, який постачався з Android 2.3 Gingerbread, що додавало йому значно покращений інтерфейс. Кнопка живлення праворуч та роз’єм для навушників унизу були унікальними дизайнерськими рішеннями того часу.

Nexus One від HTC (2010)

Nexus One by HTC

Nexus One – телефон, який “змусив кров Стіва Джобса закипіти”.

«Я знищу Android, бо це вкрадений продукт. Я готовий оголосити йому термоядерну війну», — сказав Джобс, згідно з його біографією, написаною Волтером Айзексоном.

Це телефон, який може конкурувати з iPhone 3GS. Він трохи тонший і має більший екран, ніж модель Apple, з діагоналлю 3,7 дюйма. Елементи управління Android являли собою ємнісні кнопки під екраном (ця тенденція зберігалася протягом кількох років), а фізичні елементи управління були скорочені до кнопки сну та трекболу.

HTC Magic / T-Mobile myTouch 3G (2009)

HTC Magic

Другий Android-телефон відмовляється від клавіатури, наближаючись до повноекранного дизайну iPhone. Широко представлений у США як T-Mobile myTouch 3G, він мав 3,2-дюймовий екран, який був меншим, ніж 3,5-дюймовий iPhone, і не мав гарної програмної клавіатури порівняно з ним.

Хоча в нього було всього 4 ГБ пам’яті, користувачі могли розширити її за допомогою microSD та отримати більше фотографій та музики.

HTC Dream / T-Mobile G1 (2008)

HTC Dream

До телефонів Pixel і Nexus був HTC Dream – перший телефон із новою ОС Android від Google.
HTC Dream був більш відомий як T-Mobile G1, тому що багато телефонів, що продавались в США в той час, потребували партнера-оператора з власним маркетингом і брендингом, щоб досягти успіху. HTC Dream був розроблений для тих, хто хотів обережно увійти до світу повноекранних телефонів, які продавала Apple. Він включав у себе вбудовану висувну клавіатуру, як у деяких телефонів Windows Mobile в той час, а також трекбол, схожий на Blackberry, для полегшення навігації.

Джерело: The Verge


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: