Новини Технології 01.06.2022 о 09:42 comment views icon

Wired: Китай зачастив зі звинуваченнями США у кібершпигунстві. Але використовує для цього стару публічну інформацію

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg

Тетяна Нечет

Автор новин

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

З початку 2022 року Міністерство закордонних справ Китаю та компанії, що займаються кібербезпекою, все частіше заявляють про небезпеку кібершпигунства з боку США. Досі такі звинувачення були рідкістю. Схоже, вони ґрунтуються на застарілих та загальновідомих технічних деталях. Про це повідомляє видання WIRED.

Звинувачення Китаю, які були відзначені журналістом з безпеки Каталін Чимпану, зроблені за дуже схожою схемою.

23 лютого китайська компанія Pangu Lab опублікувала ствердження, що елітні хакери Equation Group Агентства національної безпеки США (АНБ) використовували бекдор, який отримав назву Bvp47, для спостереження за 45 країнами. Потім газета The Global Times, що належить до державних ЗМІ Китаю, опублікувала ексклюзивний звіт. А вже 14 березня в газеті було опубліковано другий ексклюзивний матеріал про інший інструмент АНБ під назвою NOPEN. Публікація базувалася на даних Національного центру реагування на комп’ютерні віруси Китаю.

Через тиждень китайська фірма з кібербезпеки Qihoo 360 заявила, що американські хакери атакували китайські компанії та організації.

19 квітня Global Times повідомила про висновки Національного центру реагування на комп’ютерні віруси щодо шкідливого ПЗ HIVE, нібито розробленого ЦРУ.

«Китай серйозно стурбований безвідповідальною зловмисною кібердіяльністю уряду США. Ми закликаємо американську сторону негайно припинити подібні навмисні дії», — заявив офіційний представник міністерства закордонних справ Ван Веньбінь у квітні.

Курс QA від Mate academy.
Найпростіший шлях розпочати кар'єру в ІТ та ще й з гарантованим працевлаштуванням.
Інформація про курс

На початку травня представники МЗС Китаю не менше трьох разів коментували кіберактивність США.

Цікаво, що багато хакерських інструментів, розроблених у США, перестали бути секретними. У 2017 році WikiLeaks опублікував 9 тисяч документів про витоки Vault7, в яких докладно описано багато інструментів ЦРУ.

У 2016 році таємнича хакерська група Shadow Brokers вкрала дані в однієї з елітних хакерських команд АНБ і виклала їх у публічний доступ. Дані включали десятки експлойтів, а також інструмент Eternal Blue, який потім був використаний в ході деяких великих кібератак.

І багато деталей від Shadow Brokers збіглися з інформацією про АНБ, яку розкрив Едвард Сноуден у 2013 році

Директор з аналізу кібершпигунства американської фірми Mandiant Бен Рід заявив, що повідомлення державних ЗМІ Китаю в основному містять стару інформацію.

Курс QA від Mate academy.
Найпростіший шлях розпочати кар'єру в ІТ та ще й з гарантованим працевлаштуванням.
Інформація про курс

У лютневому звіті Pangu Lab про Bvp47 — єдиній публікаціюї на її вебсайті — йдеться, що спочатку компанія виявила подробиці у 2013 році, але зібрала їх воєдино після витоку Shadow Brokers у 2017 році. Детальна інформація про HIVE та NOPEN також була доступна протягом багатьох років.

Дослідник Китаю з Інституту Такшашила Мегха Пардхі вважає, що публікації та наступні коментарі офіційних осіб можуть служити декільком цілям. У своїх внутрішніх справах Китай може використати їх для пропаганди та дати зрозуміти США, що має можливість приписувати їм кіберактивність. Також це попередження іншим країнам.

Багато з розкриттів 2022 року походять від приватних компаній, що займаються кібербезпекою. Це схоже на те, як західні компанії з кібербезпеки повідомляють про свої висновки. Але їхні дослідження не завжди включаються до тез уряду, а в держЗМІ майже не зустрічають.

В останні роки політика Китаю була зосереджена на тому, щоб позиціювати себе як домінантну силу в галузі технологій у всьому: від 5G до квантових комп’ютерів.

Сюзанна Сполдінг, старший радник Центру стратегічних та міжнародних досліджень, вважає, що між США та Китаєм просто йде маркетингова битва.

«Китай пропонує в усьому світі модель, що конкурує з демократією західного зразка», — сказала вона.

Але в останні роки відносини двох країн стали більш напруженими через питання національної безпеки, включаючи побоювання з приводу телекомунікаційного гіганта Huawei. Сполдінг висловила припущення, що Китай може так реагувати на об’єднання західних країн після нападу росії на Україну.

Офіційно: Інформація про те, що Huawei допомагає Росії запобігати кібератакам, не відповідає дійсності

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: