Новини Технології 28.03.2023 о 18:07 comment views icon

Apple таємно придбала WaveOne – стартап, що розробляє алгоритми ШІ для стиснення відео

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Apple офіційно ще не підтвердила купівлю, але у січні вебсайт WaveOne закрили, а кілька колишніх співробітників стартапу, зокрема й один з його співзасновників, відтепер працюють у різних групах машинного навчання компанії з Купертіно. 

Колишній керівник відділу продажів і розвитку бізнесу WaveOne Боб Станкош написав про продаж стартапу на LinkedIn місяць тому.

«Минулого тижня ми завершили продаж WaveOne Apple. Ми почали свій шлях у компанії, усвідомлюючи, що машинне навчання та відеотехнології глибокого навчання потенційно можуть змінити світ. Apple побачила цей потенціал і скористалася можливістю додати його до свого технологічного портфоліо», — написав Станкош. 

Компанія WaveOne була заснована у 2016 році Любомиром Бурдевом та Ореном Ріпелем, які розробили ШІ-алгоритми для процесу кодування/декодування відео. До того, як приєднатися до компанії, Бурдев був одним із засновників науково-дослідного відділу штучного інтелекту Meta, та працював разом з Ріпелем в групі комп’ютерного бачення Meta, яка відповідала за модерацію вмісту, візуальний пошук і ранжування каналів у Facebook.

У стандартних алгоритмах стиснення відео відбувається на стороні постачальника відео (наприклад, на серверах YouTube), а розпакування – на пристроях кінцевих користувачів. Однак для нових кодеків потрібне нове апаратне забезпечення, спеціально створене для прискорення стиснення або розпакування, через що вдосконалення поширюються повільно.

Головним нововведенням WaveOne став алгоритм кодування/декодування відео, який міг працювати на прискорювачах штучного інтелекту, вбудованих у смартфони та ПК. Використовуючи штучний інтелект для виявлення сцен і об’єктів, технологія стартапу могла б по суті «розуміти» відеокадр – визначати пріоритетність облич, зважаючи на інші елементи у сцені, для економії пропускної здатності.

Онлайн-курс "Ефективні презентації в PowerPoint" від Laba.
Навчіться доносити ідеї через актуальні візуалізації.Курс зі створення презентацій, які додивлятися до кінця.Будь то sales offer, чи pitch deck.
Дізнатись більше

Apple придбала WaveOne – стартап, що розробляє алгоритми ШІ для стиснення відео

WaveOne стверджувала, що її технологія стиснення відео була стійкою до раптових перебоїв у з’єднанні. Тобто коли пропускна здатність раптово обмежувалася – відео не зависало, а просто тимчасово показувало менше деталей. Підхід компанії, який не залежить від апаратного забезпечення, міг зменшити розмір відеофайлів майже вдвічі з кращою якістю у складніших сценах.

Інвестори побачили потенціал – WaveOne залучила $9 мільйонів від спонсорів, включно з Khosla Ventures, Vela Partners, Incubate Fund, Omega Venture Partners і Blue Ivy.

Apple, очевидно, придбала стартап для покращення потокової передачі даних. Навіть незначні вдосконалення у стисненні відео допоможуть заощадити на витратах на пропускну здатність або забезпечувати вищу роздільну здатність і частоту кадрів залежно від типу потокового вмісту таким службам, як Apple TV+.

YouTube уже це робить – минулого року DeepMind від Alphabet адаптувала алгоритм машинного навчання, спочатку розроблений для настільних ігор, до процесу стиснення відео на YouTube; а це дозволило  зменшити на 4% обсяг даних, які служба транслює користувачам.

Онлайн-курс "Ефективні презентації в PowerPoint" від Laba.
Навчіться доносити ідеї через актуальні візуалізації.Курс зі створення презентацій, які додивлятися до кінця.Будь то sales offer, чи pitch deck.
Дізнатись більше

Apple також тестує концепції генеративних мовних моделей ШІ для Siri – однак процес ускладнює «громіздкий дизайн» цифрового помічника. Наприклад, база даних ‌Siri‌ містить великий список фраз майже двома десятками мов, змішаних у «купі». Такі елементарні оновлення, як додавання нових речень, потребують перебудови всієї бази даних ‌Siri‌, що може зайняти до шести тижнів, а впровадження складніших функцій, як-от нових інструментів пошуку, може зайняти цілий рік.

Apple працює над власним ChatGPT для Siri — процес ускладнюють «великі недоліки» у конструкції цифрового асистента

Джерело: techcrunch

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% украі‌нською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологіи‌ та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців.

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: