Новини Технології 16.03.2023 о 14:42 comment views icon

Apple працює над власним ChatGPT для Siri — процес ускладнюють «великі недоліки» у конструкції цифрового асистента

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

На тлі успіху ChatGPT все більше компаній активізують власні зусилля зі створення ШІ-технологій. Повідомляється, що інженери Apple, включно з командою, що займається ‌Siri‌, «щотижня» тестують концепції генеративних мовних моделей.

Разом з тим сучасні розробки продемонстрували, наскільки голосові помічники, такі як ‌Siri‌ та Alexa, «відстали» у ШІ-перегонах. Продукт Apple зокрема зіткнувся з численним перешкодами на шляху до покращень. У розмові з New York Times колишній інженер компанії з Купертіно Джон Беркі, який працював над ‌Siri‌ та був відповідальним за її вдосконалення у 2014 році, пояснив, що голосовий помічник побудований на «незграбному коді, для базового оновлення якого потрібні тижні».

«Громіздкий дизайн» помічника ускладнював інженерам впровадження нових функцій. Наприклад, база даних ‌Siri‌ містить великий список фраз майже двома десятками мов, змішаних у «купі». Такі елементарні оновлення, як додавання нових речень, потребують перебудови всієї бази даних ‌Siri‌, що може зайняти до шести тижнів. Впровадження складніших функцій, як-от нових інструментів пошуку, може зайняти цілий рік.

Як наслідок ‌Siri‌ поки не може стати таким «творчим помічником», як ChatGPT, вважає Беркі. Раніше цього тижня OpenAI оприлюднила GPT-4 — нове покоління мовної моделі, яка допоможе чатботу розуміти не лише текст, а й зображення. Нова модель доступна для широкого загалу через ChatGPT Plus — передплату на ChatGPT від $20 на місяць, а її API згодом опублікують для розробників (тут можна записатись у список очікування).

Також виявилось, що чатбот Microsoft Bing таємно працював з GPT-4 — ще до її офіційного запуску.

Минулого тижня DigiTimes повідомляв, що зростання інтересу до генеративного штучного інтелекту, спонукало до переоцінки технологій Apple, Meta та Amazon. Ці компанії нібито докладають зусиль, щоб гарантувати, що Microsoft не збереже лідерство у сфері ШІ. Apple і Tesla, зокрема, кажуть, що зараз переглядають свій підхід до штучного інтелекту.

Онлайн-курс "Створення особистого бренду" від Skvot.
Прокачайте особистий бренд для підсилення власного бізнесу, підвищення продажів та впізнаваність на ринку.
Дізнатись більше про програму курсу і досвід лектора
  • OpenAI опублікувала дослідницьку статтю з описом першої версії мовної моделі OpenAI GPT у 2018 році, про GPT-2 було оголошено у 2019 році, а про GPT-3 — у 2020 році. Наприкінці 2022 року компанія запустила ChatGPT — розмовний чатбот на основі GPT-3.5, до якого міг отримати доступ кожен. Microsoft так надихнулась чатботом, що інвестувала в його розробника $10 млрд та інтегрувала мовну ШІ-модель у власний пошуковик.
  • Google нещодавно опублікувала API власної мовної моделі PaLM та запустила платформу для створення чатботів, пошукових систем та цифрових асистентів з ШІ. Також компанія презентувала власний чатбот під назвою Bard, який створено на основі нейрогенеративної моделі LaMDA.
  • У січні Meta випустила власну мовну модель ШІ LLaMA — як пакет з відкритим вихідним кодом, доступ до якого можуть отримати члени ШІ-спільноти. За тиждень після того, як компанія почала приймати запити, торент для завантаження мовної моделі «втік» у мережу.

Джерело: Macrumors

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: