Новини Новини 20.04.2022 о 19:37 comment views icon

Кіберполіція попереджає про шахраїв, які розповсюджують фішингові SMS про грошові виплати переселенцям

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

Кіберполіція України попередила про нову шахрайську схему масового виманювання персональних даних з використанням державної грошової допомоги вимушеним переселенцям під час воєнного стану. Зловмисники за допомогою фішингу намагаються виманити в українців персональні дані — щоденно правоохоронці реєструють більше десятка звернень з цього приводу.

Правопорушники роблять розсилку SMS-повідомлень, де розповідають про виплату матеріальної допомоги вимушеним переселенцям. В повідомленні шахраї також вказують посилання на ресурс, де нібито можна подати заявку на отримання допомоги. За посиланням громадянам пропонується ввести персональні дані та номер банківської картки для зарахування грошей. У таких випадках аферисти використовують фішинг — громадяни, вказуючи конфіденційні дані на підозрілих ресурсах, автоматично передають їх шахраям, після чого зловмисники привласнюються гроші українців.

Ось так виглядають подібного роду повідомлення.

Кіберполіція закликає громадян бути пильними та радить:

  • отримувати інформацію, особливо з приводу фінансових виплат, лише з офіційних джерел;
  • уважно перевіряти URL-адресу сайту, один непомітний символ може означати, що ви потрапили на фішинговий ресурс;
  • не переходити за сумнівними посиланнями та не вводити реквізити платіжних карток на незнайомих та підозрілих вебсайтах,
  • якщо ж фінансову інформацію розголошено, негайно звернутись до банку та заблокувати картку;

У разі підозри шахрайських дій в інтернеті — повідомляти кіберполіцію на електронну пошту: [email protected].

Насправді ця “нова шахрайська схема” зовсім не нова. Це чергова інтерпретація старої схеми з використанням нового приводу. Щоб не потрапити на вудку кіберзлочинців, достатньо пам’ятати про базові правила кібергігієни — встановлювати додатки лише з офіційних джерел, не переходити за посиланнями та у жодному разі не вводити особисті даних чи дані платіжних карток на сумнівних сайтах. Щодо виплати ВПО — наразі її можна отримати за допомогою застосунку «Дія». Окрім того, раніше Мінцифра запустила окремий сайт, де зібрана уся інформація про виплати, допомогу та отримання статусу внутрішньо переміщеної особи.

Курс UX/UI дизайнер сайтів і застосунків з Alice K.
Курс від практикуючої UI/UX дизайнерки, після якого ви знатимете все про UI/UX дизайн .
Реєстрація на курс

В «Дії» тепер можна отримати статус ВПО та подати заявку на грошову допомогу. Як це зробити?


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: