Новини Наука та космос 10.03.2023 о 16:53 comment views icon

Кротовини викривляють світло, подібно до чорних дір. І це, потенційно, допоможе їх знайти, — дослідження

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Кротовини (які ще називають червоточини або кротові нори) — це гіпотетична особливість простору-часу у вигляді воронкоподібного порталу, через які речовина чи навіть космічний корабель могли б подорожувати на великі відстані. 

Щоб уявити кротовину, припустімо, що Всесвіт — це звичайний аркуш паперу: одна крапка, намальована на ньому вгорі — це точка відправлення, а інша — точка призначення; якщо згорнути цей аркуш так, щоб крапки зустрілися — з’явиться ось ця так звана кротовина, яка дасть нам змогу пройти весь шлях миттєво, а не подорожувати по всій довжині аркуша. 

Кротовини

Існування кротовин не доведено, але фізики все одно витратили десятиліття на те, щоб уявити у теорії — як вони можуть виглядати та поводитися. У новій статті, розміщеній в журналі Physical Review D, вчені створили модель електрично зарядженої сферичної кротовини та проаналізували її вплив на простір навколо неї. Головна мета — дізнатись, чи можна виявити кротовину за наслідками її «діяльності».

Згідно з моделлю дослідників, кротовини, якщо вони існують, можуть бути достатньо масивними, щоб «згинати» тканину простору-часу до такої міри, що викликають викривлення світла. Світло своєю чергою збільшує все, що ховається за масивним об’єктом — це явище відоме як «ефект мікролінзування», і дозволяє вченим використовувати масивні об’єкти, як-от галактики та чорні діри, щоб подивитися на надзвичайно віддалені зірки та їх скупчення з раннього Всесвіту. 

«Збільшення через викривлення світла кротовиною може бути дуже великим, і це можна буде перевірити одного разу», — каже провідний автор дослідження Лей-Хуа Лю, фізик з університету Цзішоу в Хунані, Китай.

Основи Python для школярів від Hillel IT School.
Відкрийте для вашої дитини захопливий світ програмування з нашим онлайн-курсом "Програмування Python для школярів". Ми вивчимо основи програмування на прикладі мови Python, надаючи зрозумілі пояснення та цікаві практичні завдання.
Зареєструватися

Лю також зазначив, що кротовини збільшують об’єкти інакше, ніж чорні діри — тож вчені можуть розрізняти їх. Наприклад, мікролінзування через чорну діру створює чотири дзеркальних зображення об’єкта, що знаходиться позаду неї; а мікролінзування через кротовину, згідно з моделюванням вчених, — дасть три зображення (два тьмяних і одне дуже яскраве). 

Однак, оскільки інші об’єкти — як-от галактики, чорні діри та зірки — також створюють ефект мікролінзування, знайти кротовину без чітких підказок про те, звідки починати пошук, було б дуже важким завданням.

«Спроба відрізнити це мікролінзування була б схожою на спробу розрізнити тонкий голос однієї людини посеред рок-концерту», — сказав Андреас Карч фізик з Техаського університету в Остіні, який не брав участі в дослідженні.

Він також зазначив, що хоча автори статті й запропонували цікавий теоретичний спосіб ідентифікації кротовин, «вони ще навіть не говорять про те, як це зробити на практиці — це майбутня робота».

Джерело: Space

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: