Новини IT-бізнес 13.10.2023 о 10:49 comment views icon

Не тільки «Київстар». lifecell теж під загрозою націоналізації через кліщі Фрідмана

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg

Вадим Карпусь

Автор новин

Тиждень тому стало відомо про арешт корпоративних прав в Україні, що належали підсанкційним російським олігархам, в тому числі Михайлу Фрідману, який через низку компаній володів часткою оператора «Київстар».

Це викликало розмови про можливу конфіскацію або націоналізацію оператора. Водночас президент «Київстар» каже, що не розуміє, що відбувається, адже компанія так і не бачила рішення суду, а інформацію отримала лише з пресрелізів СБУ та Генпрокуратури. Проте додаткові відомості вдалося довідатись журналістам. Як з’ясувалось, серед 20 українських компаній, на корпоративні права яких накладено арешт, фігурують відразу два оператори зв’язку.

Окрім вже відомого «Київстара» в цей перелік також потрапив оператор lifecell. Це стало відомо з судової ухвали, яка опинилася в розпорядженні журналістів «Економічної правди». Зокрема, у список потрапили основна юридична особа ТОВ «Лайфселл», платіжний сервіс Paycell та оператор вишок UkrTOWER – дочірня компанія Turkcell.

Власник 100% українського lifecell – турецький оператор мобільного зв’язку Turkcell. Це публічна компанія, що вільно торгується на Стамбульській та Нью-Йоркській фондовій біржах. Її частка в 54% належать приватним акціонерам. Ще 26,2% Turkcell володіє Фонд добробуту Турецької Республіки (TWF). Решта 19,8% – власність люксембурзької компанії IMTIS Holdings S.à.r.l, а вже нею повністю володіє нідерландська компанія LetterOne. Серед бенефіціарів LetterOne значаться Фрідман, Косогов й Авен. Отже, вони опосередковано володіють незначною часткою Turkcell. Проте вони не мають жодного впливу на діяльність Turkcell, а тим більше lifecell, йдеться у повідомленні пресслужби компанії.

«Накладення арешту на корпоративні права підсанкційних осіб не впливають на операційну діяльність компанії lifecell, оператор продовжує працювати в звичайному режимі», ─ заявляє оператор.

У травні 2022 року Україна ухвалила закон про конфіскацію російських активів в Україні. Під неї підпадають усі активи, де частка перевищує 25%, говорив заступник голови Офісу Президента Ростислав Шурма під час зустрічі з Європейською бізнес-асоціацією у липні 2023 року. Тоді він також заявив, що «Київстар» перебуває вже за пів кроку до конфіскації. Юридично це має статися». Наразі можлива націоналізація активу, а не його продажу, сказав високопоставлений співрозмовник в Офісі президента. Паралельно до арештів за матеріалами СБУ, Мінʼюст готує позов у Вищий антикорупційний суд (ВАКС) щодо конфіскації частки «Київстар».

Онлайн-курс "Директор з продажу" від Laba.
Як стратегічно впливати на дохід компанії, мотивувати сейлзів перевиконувати KPI та впроваджувати аналітику — навчить комерційний директор Laba з 12-річним досвідом у продажах.
Приєднатись до курсу

Аналогічний позов можливий і проти lifecell, каже перший заступник голови антикорупційного комітету Верховної Ради, нардеп Ярослав Юрчишин. Зараз Міністерство юстиції, за його словами, отримає всі матеріали від СБУ та інших органів, які можуть довести, що кінцевим бенефіціаром у lifecell є Фрідман чи його оточення.

«Коли у нього буде достатньо фактів, щоб переконати суд стягнути активи в користь держави, Мінʼюст піде у ВАКС», – пояснює нардеп, додаючи, що це варто робити якнайшвидше, бо власники оскаржуватимуть арешт.

Додамо, в переліку заарештованих активів підсанкційних росіян також фігурують:

  • ПрАТ «СК Альфа Страхування» (95,2% статутного капіталу вартістю 104,7 млн грн);
  • ТОВ «Альфа-Лізинг» (100% вартістю 584,3 млн грн);
  • ТОВ «Паритет фінанс» (100% вартістю 14 млн грн);
  • ТОВ «Сенс Діджитал» (100% вартістю 20 млн грн);
  • ТОВ «Київстар.Тех» (100% вартістю 111 млн грн);
  • ТОВ «Вимпелком Глобал Сервіс Україна» (100% вартістю 804,9 млн грн);
  • ПрАТ «Миргородський завод мінеральних вод» (100% вартістю 21,4 млн грн);
  • ПрАТ «Моршинський завод мінеральних вод «Оскар» (100% вартістю 8,8 млн грн)

Джерело: forbes, epravda


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: