Новини IT-бізнес 27.06.2023 о 15:03 comment views icon

Верховний суд США відхилив позов Genius проти Google — пошуковик не міг «вкрасти» тексти мільйонів пісень, правами на які сервіс не володіє

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg

Андрій Русанов

Автор сайту

Верховний суд США відхилив позов Genius проти Google — пошуковик не міг «вкрасти» тексти мільйонів пісень, правами на які сервіс не володіє

Верховний суд США відмовив у розгляді позову Genius проти Google, залишивши чинність рішення попередніх інстанцій, де Genius зазнали невдачі. Вебресурс, що публікує тексти пісень та має на це ліцензію, з 2019 року намагається довести, що Google «краде» результати його праці. Пошуковик видає тексти пісень з сервісу LyricFind, який нібито копіює їх у Genius та ліцензує Google.

Початковий позов

У 2020 році Genius програли позов в окружному та апеляційному судах. Окружна суддя Марго Броді ухвалила, що позов Genius «витісняється» Законом США про авторське право, апеляція успіху не мала.

Іронія в тому, що Genius самі мало не стали винними. Компанія наполягала на тому, що публікуючи ліцензовані тексти пісень, вона вклала працю та ресурси в їх розшифровку, таким чином створивши деякі додаткові права понад оригінальні авторські. Суддя стверджувала, що таким чином Genius фактично створили вторинні несанкціоновані твори на основі оригіналів, а їх претензії фактично не відрізняються від претензій про авторське право.

«Відповідачі несанкціоновано відтворили роботу позивача, яка сама по собі порушує виключне право власника відповідно до федерального Закону про авторське право», – з постанови окружного суду.

Верховний Суд

У зверненні до Верховного суду США Genius стверджували, що Закон про авторське право не скасовує порушення Google умов використання матеріалів їхнього сайту. В них зазначено, що матеріали заборонено копіювати. За твердженням компанії, ніщо у законі не суперечить додатковим обмеженням, визначеним договором. У Genius стверджують, що рішення створює небезпечний прецедент для будь-яких компаній, які володіють ліцензіями, але не авторськими правами на контент, і зневажає договірну форму відносин як таку.

У своїй відповіді Google назвали таке узагальнення алармістською гіперболою та наполягли на рішенні апеляційного суду.

Онлайн-курс "Фінансовий аналіз" від Laba.
Навчіться читати фінзвітність так, щоб ухвалювати ефективні бізнес-рішення.Досвідом поділиться експерт, що 20 років займається фінансами і їхньою автоматизацією.
Детальніше про курс

«Другий судовий округ правильно ухвалив, що претензії Genius щодо контракту були еквівалентні позову про порушення авторських прав і, таким чином, були попереджені. Контрактні претензії Genius є замаскованими претензіями про авторські права. Genius прагне забезпечити дотримання прав, які не лише еквівалентні, а й практично ідентичні зазначеним у розділі 106 Закону про авторське право».

Уряд США вивчив справу та звернувся до Верховного суду з проханням відхилити позов. На думку Держдепу, не виявлено жодних суттєвих відмінностей між правами, які відстоює Genius, та правами, що захищаються федеральним законом. У зверненні уряду також зазначається, що не встановлено сам факт укладання будь-якого договору, який нібито Google порушив.

«[Genius] не стверджує, що респонденти прямо обіцяли не копіювати тексти пісень із вебсайту заявника. Швидше, на думку заявника, будь-яка особа, яка відвідує його вебсайт, автоматично стає контрагентом за договором та погоджується з умовами обслуговування, незалежно від того, чи знає відвідувач про угоду щодо перегляду чи якісь його конкретні положення».

Очевидно, Верховний суд США погодився із вердиктами попередніх інстанцій.

  • Фактично це означає, що компанія не може вимагати у договорі, який не укладається взаємно, прав, аналогічних авторським.

Щодо Google, то пошуковик ще у 2019 році під впливом цієї справи зобов’язався вказувати постачальників текстів пісень.

Онлайн-курс "Фінансовий аналіз" від Laba.
Навчіться читати фінзвітність так, щоб ухвалювати ефективні бізнес-рішення.Досвідом поділиться експерт, що 20 років займається фінансами і їхньою автоматизацією.
Детальніше про курс

После скандала с Genius Media компания Google будет прямо указывать поставщиков текстов песен в результатах поиска

Джерело: Ars Technica


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: