Обзоры Обзоры 15.04.2008 в 15:04 comment

Thermaltake Soprano VB1000SNS

author avatar
https://secure.gravatar.com/avatar/?s=96&d=mm&r=g *** *** https://itc.ua/wp-content/themes/ITC_6.0/images/no-avatar.svg

автор

Взяв даний корпус. Початковими критеріями вибору були відсутність дірок на бокових панелях, місце для трьох жорстких дисків, міцне шасі, відсутність дверцят. В процесі вибору з"ясувалось, що такого корпуса не існує, або він коштує занадто дорого. Тож довелося шукати компроміс, і в його якості було вибрано Thermaltake Soprano VB1000SNS.

Корпус брався для наступної системи:

  • AMD Athlon XP 2500+ Barton @1.35V
  • GlacialTech Igloo 2520Pro @7V
  • Abit NF7S v2.0 (with passive heatsinks)
  • 2x512M DDR400 Hynix
  • Point of View GeForce 6800GS 256M
  • Creative Audigy 2
  • 2x160GB Maxtor (6Y160M0) SATA in RAID0
  • WD 320GB ATA (WD3200JB)
  • FDD
  • CD-RW Sony CRX225E
  • DVD±RW Samsung SH-S202H
  • PowerMaster 350 Вт 12 cm fan (JJ350TBBH)

Всі комплектуючі було очищено від пилу, замінено термопасту на процесорі та під радіаторами на материнській платі, тобто проведено повну профілактику.

Дана модель добре описана на ІХВТ, я лише акцентую увагу на деяких моментах.

01. Зовнішній вигляд дійсно шикарний, сказати нічого. Всі, хто його бачив, лише охали та ахали 🙂 Дірок збоку немає, навіть низ зроблено з такого матеріалу, як і стінки. Решітки для вентиляторів оброблені досить нормально — гострих країв немає, хоча я налаштувався вже їх доводити до ума. Та мабуть поки що нехай стоять.

02. Вага. Ще коли тарабанив коробку в метро, звернув увагу, що якась вона легенька. Вдома зважив корпус кантером (з усіма прибамбасами всередині) — 8.2 кг, порівняно з вказаними 9.6 кг. Причини — див. п. 04.

Онлайн-курс Frontend-разробник.
Курс на якому ти напишеш свій чистий код на JavaScript, попрацюєш із різними видами верстки, а також адаптаціями проектів під будь-які екрани. .
Зарееструватися

03. Комплектація. Серветка, що йде з корпусом, дійсно добре стирає відбитки пальців. А от з гвинтиками тайванці щось перемудрили. Таке враження, наче їх зачерпнули жменею з загальної купи і засипали в пакетик. Ну от скажіть, навіщо там аж 19 гвинтиків M3 (такими гвинтиками зазвичай кріпляться приводи CD та FDD) ?!! Гвинтиків же ж M3.5 (такими зазвичай кріпляться HDD) замало — якраз вистачає на те, щоб прикріпити блок живлення, карти розширення та пару жорстких дисків з зворотньої сторони, для закріплення материнської плати їх вже не вистачає. Ще момент — для кріплення повнорозмірної плати ATX (10 отворів) не вистачило однієї стійки. Ну, думаю, не біда, викручу з старого корпуса. І тут неприємний момент — стійки Термалтейка виявляються на цілий міліметр довшими за звичайні стійки. Хоча в цій ситуації виявився один плюс — див. п. 11.

04. Матеріал. Товщина металу там не 0.8 мм, а 0.7 мм! Корзина для приводів 3.5" взагалі виготовлена з 0.5мм сталі. Халтурять тайванці, що ж тут сказати. Хоча шасі вийшло доволі таки міцним. Ще складається враження, що хлопці з Термалтейка нормальні корпуса поставляють в Європу та США, а нам скидають тайванську творчість. Враження базується на тому, що в мануалі, що йшов з корпусом, вказувалось, що металеві заглушки для приводів 5.25" кріпляться гвинтиками (на передній панелі є навіть отвори з різьбою), але в цьому екземплярі заглушки просто виламуються, і вставити їх назад не вийде.

05. Передня стінка шасі. Решето. Заклеювати звукоізолятором в першу чергу (залишати лише решітку для вентилятора).

06. Передня панель і дверцята. До дверцят претензій немає. А от передня панель впевненості не викликає. Насамперед через те, що фіксується лише в трьох точках — два завіси і замок. І між нею та шасі залишаються щілини. Хоча якщо підігнути затискачі, то можна панель зафіксувати, але все ж.. Я згодом планую зафіксувати панель гвинтами.

07. Power LED. От на цьому дійсно не економили — стоїть високоефективний синій світлодіод. Прямо на нього дивитись не вийде — сліпить. А от дивитись фільм в темряві заважає — так виходить, що при перегляду фільму передня панель корпуса потрапляє в поле зору.

Онлайн-курс Frontend-разробник.
Курс на якому ти напишеш свій чистий код на JavaScript, попрацюєш із різними видами верстки, а також адаптаціями проектів під будь-які екрани. .
Зарееструватися

08. Роз"єми USB, Audio, Mic, FireWire. При такому розміщенні з них дійсно толку мало — корпус в мене стоїть в ніші, і добратися до кришечки не виходить ніяк. Є ідея відкрутити планку з роз"ємами і врізати її в заглушку FDD. "Розсипуха" дротів FireWire напрягає, хоча якщо у різних виробників материнських плат різна розпіновка відповідних конекторів, то дійсно дітися ніде. Аудіо роз"єми в мене не підключаються — на Аудіджі стандартних роз"ємів немає, а до того, що є ніяк не можу знайти "маму". Але перехідник доведеться все одно паяти.

09. IrDA. Поки що не маю уявлення, куди під"єднати інфрачервоний порт. Мабуть доведеться робити його у вигляді виносної коробочки.

0A. Вентилятори. Доволі тихі. Задній показував 1300 обертів/хвилину, передній — 1500. На них вказано струм 0.3А, але реально вони споживають по 0.16А, тобто можна підключати їх безпосередньо до материнської плати. От тільки зробити цього без переробки їх дротів не можна, не розраховані їх роз"єми для цього.

0В. Монтаж. Безвикруткова збірка ІМХО відстій. Все одно викрутка потрібна для монтажа материнської плати. Та й не тримають вони так як потрібно, кріплення жорстких дисків все одно має люфт, я позакручував ще по гвинтику з зворотньої сторони. Фіксатор плат розширення досить непогано тримає, а якщо цього замало, то можна додатково прикрутити плати гвинтиками. Це можна зробити не знімаючи фіксатора, хоча потрібно наловчитися. Я позакручував, все одно я плати не буду витягувати кожного дня.

0С. Шум. Не скажу що отримав повну тишу, але вентилятор відеокарти стало чути менше. В планах обклеїти корпус звукоізолятором. Я так розумію, що знайти його можна в будь-якому автомобільному магазинчику. Акасу щось купувати не хочеться. Більше стало чути звук перепозиціонування головок в жорстких дисках.

0D. Вібрація. Мабуть то особливість моїх жорстких дисків, але при жорсткому закріпленні вони видають на систему "корпус-стіл" періодичний гул. Присутній він і в даному корпусі. На щастя, боротися з цим я вмію — досить корпус поставити на гумові пробки від аптечних флаконів (місткістю 200мл). Або поставити корпус на килимок. Та все ж я сподівався що такі фокуси робити не доведеться 🙁

0E. Компоновка. Ех, якби він був на пару сантиметрів довшим! А так маємо те, що при наявності жорсткого диску навпроти відеокарти між ними залишається проміжок приблизно в три міліметри. Зрозуміло, що в цьому випадку не можна ні підключити живлення до відеокарти, ні підключити кабелі до жорсткого диску. Неприємність посилюється ще й тим, що розміщення переднього вентилятора дозволяє ефективно обдувати лише три жорстких диски, причому перший з них потрапляє в місце якраз в аккурат навпроти відеокарти. Якщо весь комплект жорстких дисків змістити вниз, то приблизно 30% висоти вентилятора "гуляють". Хоча при реальній роботі виявилось, що таке розміщення на температуру особливо не впливає  — після двох годин роботи температура всіх трьох жорстких дисків виявилась приблизно однаковою (оцінювалась методом "пальця").

0F. Температура (в простої)

  Старий корпус Вентилятори вимкнено Вентилятори ввімкнено (12В)
Мат. плата 25 35 28
CPU 41 46 37
GPU 59 64 58
GPU оточення 42 49 43
HDD (WD) 19 36 27

Ну що тут сказати.. Жертвую охолодженням на користь тиші. Сподіваюсь на зменшення шуму після обклейки корпуса звукоізолятором.

10. Фільтр. Дійсно є в наявності перед переднім вентилятором, хоча його ефективність викликає сумніви. По ходу експлуатації буде видно.

11. Тепер про "плюс" відсутності стійки. В моєї материнської плати є один баг — при деформації в районі правого верхнього кута (проміжок між процесорним сокетом та слотами пам"яті, там зверху ще розміщено мікросхему Winbond) система перезавантажується ("холодний" reset). Баг з"явився після того, як на даній платі десь з півроку постояв кулер Scythe Katana Cu. Підозрюю, що вага й розміри даного девайсу призвели до деформації плати і розриву якогось провідника. Це виливається в те, що при певному переміщенні корпуса або удару по ньому (або навіть по столі) система перезавантажується. За допомогою доброго слова, терпіння та танців з бубном було з"ясовано, що при вигині правого верхнього кута донизу удар по материнській платі до перезавантаження не призводить. Тож в те місце на панелі кріплення материнської плати в корпусі (правий верхній кут) я вкрутив коротку стійку. І тепер удари по корпусу чи його переміщення не призводять до перезавантаження системи. Про цей баг давно хотів запитати на форумі, та все зводилось до того, що з N-го разу плата ставала так, що не перезавантажувалась, і далі по принципу "працює — ну й добре". Хоча розумію, що навряд чи хтось мені допоможе, бо тут потрібно б принципову електричну схему материнської плати, або хоча б список ситуацій, в яких контролер плати формує сигнал reset. Але раз згадав, то пишу, раптом хтось щось порадить..

Висновок. Ну що ж.. Хотілося б від такого бренда як Термалтейк бачити корпус хоча б з міліметрової сталі. Хотілося б щоб корпус був на 2-3 сантиметри довший, щоб не виникало проблем з установкою довгих відеокарт. Хотілося б роз"єми бачити на передній панелі під дверцятами. Хотілося б щоб передня панель жорстко кріпилася до шасі. А якщо все це не брати до уваги, то VB1000SNS якраз для тих, кому не байдужий зовнішній вигляд комп"ютера.

Посилання.

Зображень не наводжу, так як все що цікавить можна побачити на сайті виробника або в статті на ІХВТ, та й фотоапарата в мене немає 🙂

Продолжается конкурс авторов ИТС. Напиши статью о развитии игр, гейминг и игровые девайсы и выигрывай профессиональный игровой руль Logitech G923 Racing Wheel, или одну из низкопрофильных игровых клавиатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: