Новини Крипто 02.06.2022 о 13:13 comment views icon

Експерт зобразив усі рівні блокчейну (L0, L1, L2, L3) у вигляді діаграми та пояснив роль кожного з них

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg

Тетяна Нечет

Автор новин

Яка структура блокчейна? Нікі Монтана, який займається інвестуванням у FinTech, web3/crypto для MizMaa Ventures, зробив спеціальну діаграму. На ній він візуалізував чотири рівні блокчейну (L0, L1, L2, L3).

L0

Саме тут існують інтернет, апаратне забезпечення та з’єднання, які дозволяють безперебійно працювати рівням 1, таким як біткойн. Рівень 0 дає можливість:

  1. дозволити блокчейнам взаємодіяти один з одним. Відмінним прикладом є Cosmos, який створює екосистему взаємодіючих блокчейнів завдяки своєму Tendermint IBC (протокол зв’язку між блокчейнами). Для розробників це дуже важливо. Якщо децентралізована програма може працювати в одному ланцюжку блоків, вона може автоматично працювати й в інших ланцюжках блоків, якщо вони побудовані з використанням одного і того ж рівня 0. Нема потреби вкладати більше часу та ресурсів для створення того ж додатка в іншому ланцюжку.
  2. Швидші та дешеві транзакції. За допомогою IBC алгоритм консенсусу PoS може бути досягнутий у кількох ланцюжках, що призводить до того, що остаточність відбувається майже миттєво (фінальність = коли блок схвалений і його не можна відкотити). Результатом є швидші та дешевші транзакції на кроссчейн-біржах.
  3. Інфраструктура для розробників. Розробникам не потрібно починати з нуля та створювати свої блокчейни з нуля. Багато функцій попередньо створені та готові до негайного впровадження.

L1

Це блокчейни (біткоїн та ефіріум), які обробляють та завершують транзакції у своєму власному блокчейні. Саме тут відбуваються такі речі, як консенсус (PoW, PoS) та всі технічні деталі, такі як час блокування та вирішення спорів. Найважливіші три аспекти блокчейнів перемагають трилему блокчейну: децентралізація, безпека та масштабованість.

L2

Являє собою сторонні інтеграції, що використовуються разом із рівнями для збільшення масштабованості та кількості транзакцій за секунду (пропускна здатність системи). Коли ви чуєте зведення з нульовим розголошенням (zk rollups), бічні ланцюги або ще щось, пов’язане з прискоренням пропускної спроможності транзакцій, швидше за все, це рівень 2.

L3

Прикладний рівень. Це інтерфейс користувача, з яким фізично взаємодіє споживач.

Важливі поради криптоновачкам: види гаманців, приватні ключі, біржі

Онлайн-курс "Корпоративна культура" від Laba.
Як з нуля побудувати стабільну корпоративну культуру, систему внутрішньої комунікації та бренд роботодавця, з якими ви підвищите продуктивність команди, — пояснить HR-директор Work.ua.
Детальніше про курс


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: