Новини Технології 15.11.2023 о 17:56 comment views icon

«‎Галюцинувати» — слово року за версією Кембриджського словника, яке отримало «‎друге життя» завдяки штучному інтелекту

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

У 2023-му слово «‎галюцинувати» використовували як дієслово на позначення того, як чатботи видають неправильну чи оманливу інформацію.

За Кембриджським словником, оригінальне визначення слова «‎галюцинувати»/hallucinate — «бачити, чути чи відчувати запах того, що не існує‎», як правило, через «‎погіршення стану здоров’я або вживання наркотику». Цього року воно набуло додаткового значення, і ним почали позначати те, як чатботи, на кшталт ChatGPT, видають неправдиву інформацію.

Всі галюцинують, але GPT-4 кращий в математиці — порівняльне тестування моделей Meta, OpenAI, Cohere та Anthropic

Як головне слово року, його обрали через те, що нове значення «добирається до суті того, чому люди говорять про ШІ».

Цього року до словника також додали низку статей, пов’язаних зі штучним інтелектом, зокрема велику мовну модель (або LLM), генеративний штучний інтелект (або GenAI) і GPT (абревіатура від Generative Pre-trained Transformer).

Курс Digital Marketing від Mate academy.
На курсі ви навчитесь запускати рекламу в кабінтеах Facebook/Instagram та Google. Ви також познайомитися з SEO та Email marketing. Це ті навики які найчастіше просять ІТ компанії від Junior Marketers. А ми вас не лише навчимо, а й працевлаштуємо!
Дізнатися більше про курс

Серед слів, які зазнали різкого зростання за кількістю пошукових запитів в онлайн-словнику, були слово «implosion‎» (коли назвали причину аварії субмарини «Титан») та GOAT (абревіатура від «greatest of all time», яка стала популярною після Чемпіонату світу в Катарі, коли люди намагались визначити — хто ж найвеличніший футболіст усіх часів).

«Галюцинації штучного інтелекту нагадують нам, що людям все ще потрібно використовувати свої навички критичного мислення, щоб використовувати ці інструменти», — пишуть на сайті словника. «Великі мовні моделі настільки надійні, наскільки надійна інформація, з якої навчаються їхні алгоритми. Людський досвід, мабуть, важливіший, ніж будь-коли, для створення авторитетної та актуальної інформації, на якій можна навчатися».

Генрі Шевлін, фахівець з етики штучного інтелекту Кембриджського університету, сказав, що цей рік, ймовірно, буде «найбільшим хвилюючим» щодо галюцинацій штучного інтелекту, оскільки компанії докладають зусиль, щоб зменшити частоту помилок (хоча ефективного інструменту для цього ще не придумали).

У словнику наведено два приклади використання слова «галюцинувати» щодо штучного інтелекту:

  • «LLM сумно відомі тим, що галюцинують – генерують абсолютно неправдиві відповіді, часто підкріплені вигаданими цитатами».
  • «Останню версію чатбота значно вдосконалено, але він усе ще буде галюцинувати».

Хоча приклади вже були з реальними наслідками — американська юридична фірма використовувала ChatGPT для юридичних досліджень, які призвели до цитування в суді фіктивних справ; а у власному рекламному відео Google чатбот Bard зробив фактичну помилку щодо космічного телескопа Джеймса Вебба.

Раніше видавець словника Collins назвав AI («ШІ») найвидатнішим словом 2023 року.

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: