Новини WTF 09.02.2023 о 14:17 comment views icon

Новий чатбот Google збрехав у рекламному відео — це обійшлось компанії у $100 млрд ринкової капіталізації

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Bard — нова ШІ-технологія Google — надала помилкову відповідь у демонстрації, чим спричинила масштабне падіння акцій Alphabet.

У понеділок Google анонсувала свій ШІ-чатбот Bard — конкурента ChatGPT від OpenAI — який стане доступним протягом найближчих тижнів. Однак у рекламному відео технологія припустилася помилки, надавши неправдиву інформацію як результат запиту.

Google опублікувала GIF, на якому чатбот відповідає на запитання: “Про які нові відкриття космічного телескопа Джеймса Вебба я можу розповісти своїй 9-річній дитині?”. Bard запропонував три варіанти, серед яких твердження про те, що телескоп “зробив перші фотографії планети за межами Сонячної системи”.

Новий чатбот Google збрехав у рекламному відео — це обійшлось компанії у $100 млрд ринкової капіталізації

На презентацію одразу зреагували астрономи, які написали у соцмережах, що насправді перший знімок екзопланети був зроблений ще у 2004 році. Це підтверджує й стаття, опублікована на сайті NASA.

“Впевнений, що Bard нас ще вразить, але для протоколу: JWST не зробив “найперше зображення планети за межами нашої Сонячної системи”, — написав у Twitter астрофізик Грант Трембле.

Брюс Макінтош, директор обсерваторії Каліфорнійського університету, також вказав на цю помилку:

Курс QA Manual (Тестування ПЗ мануальне) від Powercode academy.
Навчіться знаходити помилки та контролювати якість сайтів та додатків.
Записатися на курс

“Кажу, як людина, яка фотографувала екзопланету за 14 років до запуску JWST. Вам не здається, що можна знайти кращий приклад?”

Як правильно підмітив Трембле у наступних твітах, основною проблемою чатботів зі штучним інтелектом, таких як ChatGPT і Bard, є їхня схильність впевнено надавати невірну інформацію як факт. Чатботи часто “галюцинують” — тобто вигадують дані — оскільки вони, по суті, є системами автозаповнення.

Звичайно, в інтернеті вже є масиви неправдивої інформації, але проблема ускладнюється бажанням Microsoft і Google використовувати ці інструменти як пошукові системи — де відповіді чатботів набувають авторитету “машини, що все знає”. 

Microsoft, яка днями продемонструвала свою нову пошукову систему Bing на основі ШІ, намагалася усунути ці проблеми, поклавши відповідальність на користувача. 

“Bing працює на основі штучного інтелекту, тому можливі несподіванки та помилки. Обов’язково перевіряйте факти та діліться відгуками, щоб ми могли вчитися та вдосконалюватися!”, — йдеться в повідомленні Microsoft. 

Курс QA Manual (Тестування ПЗ мануальне) від Powercode academy.
Навчіться знаходити помилки та контролювати якість сайтів та додатків.
Записатися на курс

Представниця Google Джейн Парк своєю чергою каже:

“Це підкреслює важливість ретельного тестування, який ми розпочинаємо цього тижня. Ми поєднаємо зовнішні відгуки з нашим власним внутрішнім тестуванням, щоб переконатися, що відповіді Bard відповідають високій планці якості, безпеки та обґрунтованості реальної інформації”.

Рекламне відео з помилкою переглянули 1,6 млн людей у Twitter. А за деякий час після його публікації, акції Alphabet впали на 9%, а ринкова вартість знизилась на $100 млрд. Минулого року акції материнської компанії Google втратили 40% своєї вартості, але зросли на 15% з початку цього року (без урахування втрат у середу).

Opera повідомила про інтеграцію ChatGPT у браузер

Джерело: Reuters, The Verge


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: