Новини IT-бізнес 11.04.2023 о 13:20 comment views icon

Компанії Twitter більше не існує – відтепер соцмережа належить новому підприємству Ілона Маска під назвою X Corp.

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Під час розгляду судової справи Лори Лумер, яка подала позов проти Twitter за блокування її акаунту та звинуватила соцмережу «у порушенні федеральних законів про рекет», виявилось, що компанії під назвою «Twitter» більше не існує. Маск таємно об’єднав її з підприємством X Corp, тож саме воно вказується як відповідач у справі.

Жодних публічних оголошень про злиття не було (крім скромного твіту Маска з літерою X), але, схоже, мільярдер розмірковував над цим з часу придбання Twitter. У квітні 2022 року він зареєстрував X Holdings I, II та III у Делавері – три окремі компанії, які мали полегшити процес придбання соцмережі. 

Відповідно до угоди, Twitter об’єднується з X Holdings II, але зберігає свою назву та загальну корпоративну структуру, продовжуючи працювати згідно із законодавством штату Делавер. X Holdings I, контрольована Ілоном Маском буде материнською компанією об’єднаного підприємства, тоді як X Holdings III візьме на себе позику в розмірі $13 мільярдів, яку група великих банків надала Маску для покриття покупки Twitter за $44 мільярди. (Згідно з вимогами Twitter у судовому процесі проти Маска, X Holdings I буде призначено «виключно з метою участі та організації фінансування транзакцій».)

Як зазначено в угоді, X Holdings II припинить своє існування як активна організація після злиття з Twitter. Отже, офіційна структура після поглинання Маском була такою: X Holdings I контролює Twitter, а X Holdings III обробляє готівку. Однак документація, розміщена на бізнес-порталі державного секретаря штату Невада, показує, що ця домовленість більше не діє. 9 березня Ілон Маск зареєстрував у штаті два нових підприємства: X Holdings Corp. та X Corp., а 15 березня подав заявку на злиття Twitter Inc. з X Corp.

Онлайн-курс "Фінансовий аналіз" від Laba.
Навчіться читати фінзвітність так, щоб ухвалювати ефективні бізнес-рішення.Досвідом поділиться експерт, що 20 років займається фінансами і їхньою автоматизацією.
Детальніше про курс

Структурну перебудову підтвердили під час розгляду справи Лори Лумер – приблизно через три тижні після того, як X Corp. була зареєстрована в Карсон-Сіті. Схоже, що в інших юридичних документах перехід не відзначився (Twitter бере участь в багатьох судових процесах: проблеми з цензурою в Індії, позови колишніх співробітників та невиплата коштів постачальникам тощо).

Сам Маск дуже прив’язаний до літери X (якщо навіть не брати до уваги того, що вона присутня в імені його сина) – у 1999 році він заснував X.com, онлайн-банк, який незабаром об’єднався з іншою компанією, щоб перетворитися на PayPal. X також з’являється у назвах його продуктів та компаній – SpaceX, Tesla Model X. 

Після поглинання Twitter у жовтні Маск заявив, що ця покупка «прискорить» створення загадкового суперзастосунку X «для всього». Він, як заявив підприємець, міг би стати чимось на зразок китайського WeChat – програми для обміну повідомленнями/соціальних мереж/платежів, яка може похвалитися мільярдом користувачів; а функції Twitter мали відіграти в ній важливу роль.

Онлайн-курс "Фінансовий аналіз" від Laba.
Навчіться читати фінзвітність так, щоб ухвалювати ефективні бізнес-рішення.Досвідом поділиться експерт, що 20 років займається фінансами і їхньою автоматизацією.
Детальніше про курс

«Путін назвав мене воєнним злочинцем». Ілон Маск прокоментував зняття обмежень в Twitter з прокремлівських ЗМІ


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: