Новости Новости 31.08.2021 в 20:49 comment views icon

Енергоатом та Westinghouse підписали меморандум щодо спільного будівництва нового енергоблоку Хмельницької АЕС (в планах — 5 блоків вартістю $25-30 млрд)

author avatar
https://secure.gravatar.com/avatar/25f9b2416da07639967e18eb989e71c4?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://secure.gravatar.com/avatar/25f9b2416da07639967e18eb989e71c4?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://itc.ua/wp-content/themes/ITC_6.0/images/no-avatar.svg

У присутності Президента України, який перебуває у Сполучених Штатах Америки з робочим візитом, було підписано меморандум про взаєморозуміння між компаніями Енергоатом та Westinghouse. Документ передбачає залучення технології компанії Westinghouse Electric щодо будівництва ядерного реактора проекту АР1000 з електричною потужністю близько 1,1 ГВт.

Документ підписали в.о. президента української НАЕК «Енергоатом» Петро Котін і президент та виконавчий директор американської компанії Westinghouse Electric Патрік Фрагман. Реалізація меморандуму відкриє можливість залучити інвестиції для будівництва п’яти блоків вартістю близько $25 млрд – окрім урахування прямих інвестицій, буде локалізована частина виробництва, бюджет отримає додаткові податкові надходження.

Також міністр енергетики України Герман Галущенко та міністр енергетики США Дженніфер Гренхольм підписали спільну заяву Департаменту енергетики Сполучених Штатів Америки та Міністерства енергетики України щодо посилення двосторонньої співпраці у сферах енергетики та клімату. Документ передбачає посилення двосторонньої взаємодії у питаннях покращення належного корпоративного управління на державних підприємствах енергетичного сектору України, зокрема шляхом залучення міжнародних незалежних наглядових рад.

Заява також фіксує готовність Сполучених Штатів допомагати Україні в питаннях розвитку більш конкурентоспроможних та прозорих енергетичних ринків, декарбонізації економіки та забезпечення енергетичної безпеки й експортного потенціалу держави шляхом розробки та впровадження комплексного плану енергетичного сектору, який передбачає взаємовигідну співпрацю у сферах ядерної енергетики, сонячної та вітрової енергії, водню, накопичення енергії, уловлювання, використання та зберігання вуглецю, кібер- і фізичної безпеки, а також інших технологій.

Онлайн-курс "React Native Developer" від robot_dreams.
Опануйте кросплатформну розробку на React Native та навчіться створювати повноцінні застосунки для iOS та Android.
Програма курсу і реєстрація

Оновлено:

«У довгостроковій перспективі застосування американської технології AP1000 – апробованої реакторної установки покоління III+ потужністю близько 1100 МВт із системами пасивної безпеки та унікальними особливостями з точки зору стандартизації, які дозволяють скоротити терміни і вартість будівництва, – дасть Енергоатому можливість забезпечувати найвищий рівень безпеки, надійну роботу атомної генерації, її інноваційність та дбайливе ставлення до довкілля», – заявив керівник НАЕК «Енергоатом» Петро Котін.

«Компанія Westinghouse пишається тим, що надає підтримку існуючому парку діючих українських АЕС, постачаючи свої паливо та послуги, найкращі в галузі. Ця угода ще сильніше зміцнює наші перевірені часом партнерські стосунки з Енергоатомом, – заявив президент та головний виконавчий директор компанії Westinghouse Патрік Фрагман. – Це – важливий крок до наближення майбутнього України з безвуглецевою енергетикою шляхом застосування провідного світового ядерного реактора для задоволення довгострокових потреб».

Установка AP1000 – це перевірений реактор покоління ІІІ+. Він має унікальні, повністю пасивні системи безпеки, модульну стандартну конструкцію, високу працездатність та здатність працювати в маневреному режимі. Ця технологія надає переваги в області закупівель, будівництва, ліцензування, експлуатації, технічного обслуговування та локалізації.

Технологія AP1000 компанії Westinghouse – єдина з технологій реакторів покоління III +, ліцензована Комісією з ядерного регулювання США й у кількох країнах Європи та Азії. Чотири блоки AP1000, які вже працюють у Китаї, встановлюють рекорди за експлуатаційними характеристиками – тривалістю планово-попереджувальних ремонтів при введенні в експлуатацію й перевантажуванні палива, а також за коефіцієнтом використання встановленої потужності.

Онлайн-курс "React Native Developer" від robot_dreams.
Опануйте кросплатформну розробку на React Native та навчіться створювати повноцінні застосунки для iOS та Android.
Програма курсу і реєстрація

Будівництво двох енергоблоків AP1000 скоро буде завершено на АЕС Вогл (Vogtle) у США. Цю технологію обрали для проєкту будівництва шістьох енергоблоків в Індії, наразі її розглядають чимало американських енергокомпаній, а також у декількох країнах Центральної та Східної Європи й Азії.

Джерело: ОП, Енергоатом


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: