Новости Новости 17.06.2021 в 16:53 comment

Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про режим «‎без паперів» — держоргани не матимуть права вимагати паперові документи за наявності електронних аналогів

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Заместитель главного редактора, руководитель отдела новостей

17 червня Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроєкт про режим «‎без паперів» (№5495), який наблизить створення повноцінної системи електронного урядування з електронним документообігом. За документ проголосували 263 депутати.

«Основна мета paperless — держоргани в Україні не зможуть вимагати паперові документи, довідки та посвідчення, якщо інформація є в державних реєстрах. Згодом більше не доведеться ходити по довідки, стояти в чергах та робити ксерокопії. Інформацію, яка потрібна державі про вас, можна буде згенерувати на порталі чи в застосунку Дія».

з пресрелізу Мінцифри

Вперше про перехід до режиму «‎без паперів» у Мінцифрі заговорили на початку року і відтоді було декілька анонсів. Спочатку планувалось, що перехід почнеться з 1 вересня 2021 року, але на нещодавній презентації, де Мінцифра запустила 13 нових послуг в Дії, оголосили нову дату — 24 серпня. Само собою, реалізація ініціативи вимагає, окрім створення необхідної інфраструктури, внесення змін в нормативну базу.

Наразі робота ведеться у чотирьох основних напрямах:

  • Створення цифрового законодавства.
  • Впровадження єдиної захищеної електронної системи, яка буде відповідати вимогам ЕС ASIC.
  • Перенесення усіх важливих документів в Дію в цифровому вигляді та забезпечення їх широкої підтримки. Усі органи влади зможуть користуватися електронними документами, матимуть інтерфейс та обладнання для їх перевірки.
  • Впровадження цілого пакета послуг, які також функціонуватимуть у Дії: подання заяви на шлюб, запис у чергу до дитячого садочка, довідка про місце навчання, призначення пенсії чи субсидії, декларація з сімейним лікарем, е-лікарняний тощо. До 2024 року Мінцифра планує перенести в онлайн всі 100% державних послуг.

Продолжается конкурс авторов ИТС. Напиши статью о развитии игр, гейминг и игровые девайсы и выигрывай профессиональный игровой руль Logitech G923 Racing Wheel, или одну из низкопрофильных игровых клавиатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: