Новини Пристрої 01.09.2022 о 09:50 comment views icon

Baykar показала другий прототип Kızılelma — надзвукового безпілотного винищувача, який також вироблятимуть на майбутньому українському заводі

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Заступник головного редактора, керівник відділу новин

30 серпня турецька компанія Baykar Makina провела презентацію в межах виставки TeknoFest в турецькому місті Самсун та, серед інших розробок, показала прототип новітнього безпілотного винищувача Bayraktar «Kızılelma», який також вироблятимуть на майбутньому українському заводі разом з вже добре знайомими нам безпілотниками Bayraktar TB2 та Bayraktar Akıncı.

Прототип Bayraktar «Kızılelma» — відео з виставки TeknoFest

Нещодавно Baykar зібрала другий прототип Kızılelma, який невдовзі здійснить свій тестовий політ. Наразі перший випробувальний політ Kızılelma запланований на 2023 рік.

Bayraktar «Kızılelma» — реактивний надзвуковий малопомітний палубний БПЛА з українським двигуном. Вперше прототип нового бойового безпілотника показали у березні 2022 року. Він має злітну вагу близько 6000 кг та може підняти в повітря до 1500 кг бойового навантаження.

Baykar показала другий прототип Kızılelma — надзвукового безпілотного винищувача, який також вироблятимуть на майбутньому українському заводі
Дозвукова версія MIUS-A

Планується дві модифікації Kızılelma — дозвуковий MIUS-A з двигуном АІ-25ТЛТ від «Івченка-Прогрес» та надзвуковий MIUS-B з двигуном «Івченко-Прогрес» АІ-322Ф або турецьким TEI TF-6000. Bayraktar Kızılelma насамперед призначений для придушення ППО противника, а також здійснення ракетних атак, вогневої підтримки з повітря та стратегічних атак. Серед ключових особливостей Bayraktar Kızılelma — зліт і посадка з TCG Anadolu за допомогою тросів і гаків, що уловлюють апарат, без допомоги катапульти, радар з активною фазованою антенною решіткою, мала ефективна площа розсіювання, вертикальне оперення та передні горизонтальні керма (аеродинамічна схема «Качка»), можливість агресивного маневрування, малопомітність та використання ШІ для повної автомії, зокрема й у складі  угрупування з кількох таких «пташок».

Також на виставці TeknoFest демонструвалися інші безпілотники Baykar, зокрема вже згаданий Bayraktar Akıncı та квадрокоптер Cezeri, який називають летючим авто.

Курс English For IT: Communication від Enlgish4IT.
Почни легко працювати та спілкуватися з мультикультурними командами та міжнародними клієнтами. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Інформація про курс

Галерея (Cezeri, Akıncı та Kızılelma)

Завод Baykar в Україні

На початку серпня стало відомо, що Baykar зареєструвала представництво в Україні та придбала ділянку для будівництва заводу, де буде виробляти безпілотники. Якщо пам’ятаєте, ще наприкінці вересня 2021 року уряд підписав меморандум з турецькою компанією Bayraktar Savunma щодо будівництва навчально-випробувального центру, в якому також йшлося про можливість організації в перспективі спільного виробництва БПЛА на українській території. На початку лютого 2022 року Київ та Анкара підписали додаткову угоду, що передбачає створення заводу з виготовлення безпілотників Bayraktar в Україні. Сам завод можуть побудувати в Україні протягом кількох місяців, а запустити — наприкінці 2023 року. В Україні виготовлятимуться всі системи та компоненти безпілотників (не лише фюзеляж, але й електроніка та програмне забезпечення). Партнери вже розпочали будівництво фабрики, дослідницького центру та центру передового виробництва — наразі проєкт перебуває на етапі планування. В нещодавньому інтерв’ю «Повернись живим» гендиректор компанії Халук Байрактар підтвердив, що незабаром Baykar розпочне реальні інвестиції.

Baykar хоче випускати на заводі в Україні не тільки Bayraktar TB2 та Akıncı, а й новий безпілотний винищувач — Bayraktar Kizilelma

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: