Новини Україна 09.12.2022 о 18:18 comment views icon

Безмитне ввезення Starlink/генераторів та зберігання пального без ліцензії закріплять на рівні закону. Допоможе уникнути проблем на митниці та штрафу

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

Незабаром очікується ухвалення двох законопроєктів з важливими змінами в Податковий та Митний кодекси, які остаточно врегулюють два нагальні питання: безмитне ввезення Starlink, генераторів та іншого обладнання, а також зберігання пального без ліцензії. Про це повідомив народний депутат від фракції «Голос» Ярослав Железняк, який входить до робочої групи з розробки документа.

Оновлено [:05]: Рада скасувала податки на імпорт генераторів і терміналів Starlink, а також дозволила зберігати до 2 т пального без ліцензії. За відповідні законопроєкти #8196 та #8197 у другому читанні та в цілому проголосували 331 та 332 народні депутати відповідно.

В Україні, як відомо, Starlink, генератори та інше обладнання звільнили від ПДВ та мита через «ковідну» постанову Кабміну, з усіма проблемами на митниці. Як ми вже зазначали в попередніх матеріалах, насправді пільги поширюються не тільки на юридичних осіб, а й на фізичних осіб, проте через наявні законодавчі колізії (постанова Кабміну має недостатню юридичну силу, якщо порівнювати з законами) митниця не завжди йде назустріч громадянам. Саме тому готуються зміни в законодавство, зокрема до Податкового та Митного кодексів. Це дозволить остаточно усунути колізії для громадян та бізнесу.

Йдеться про законопроєкти #8196 та #8197 — обидва ці документи парламент підтримав за основу минулого тижня.

Що саме хочуть змінити

  • Звільнення від ПДВ та мита безпосередньо генераторів, акумуляторів та Starlink, зокрема і для фізичних осіб — щоб не було більше проблем на митниці. Ввозити їх дозволять у будь-який із доступних способів — навіть для міжнародних поштових та експрес-відправлень. Без додаткових вимог сертифікатів чи інших бюрократичних перепон.
  • Можливість зберігати пальне для генераторів без ліцензій на час воєнного стану закріплюється на рівні закону. Уряд наполягає на зберіганні до 2000 літрів, а все що більше цього ліміту — треба буде повідомляти податкову по декларативному принципу.

За українським законодавством, для зберігання пального для власних потреб в період воєнного стану бізнес, зокрема кав’ярні та коворкінги, повинен мати ліцензію — інакше йому загрожує штраф у розмірі 500 тис. грн. Українцям дозволяється лише зберігати пальне у споживчій тарі до 5 літрів. Голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев днями заявив, що штрафів за зберігання пального без ліцензії в зимовий період суб’єктам господарювання в Україні не буде. Це і є ті самі законодавчі зміни, які він анонсував напередодні.

За планом, вже у понеділок їх передадуть до профільного комітету Ради, а протягом наступного тижня винесуть на голосування. Що ж, це дуже гарна новина, яку можна лише вітати. Сподіваємося, що зміни внесуть якомога швидше і в українців більше не буде жодних проблем з безмитним ввезенням Starlink та генераторів чи зберіганням пального без ліцензії в розумних межах.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: