Новини IT-бізнес 27.03.2023 о 14:44 comment views icon

Джек Ма повернувся до Китаю — після критики влади засновник Alibaba деякий час переховувався за кордоном

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Джек Ма повернувся до Китаю — після критики влади засновник Alibaba деякий час переховувався за кордоном

Один із найвідоміших бізнес-лідерів Китаю, співзасновник Alibaba Group і гіганта фінансових технологій Ant Group, Джек Ма майже зник із публічного простору після того, як розкритикував регуляторів у публічній промові в Шанхаї у 2020 році. Його повернення на батьківщину — непоганий шанс для Пекіну відновити свою репутацію серед бізнесу. 

З часу від’їзду Ма регуляторна політика Пекіну посилилась у своєму впливі на нерухомість, інтернет-платформи та освіту, а світова бізнес-спільнота все скептичніше ставилася до дій китайської влади щодо підприємств, які не є державними. Нині президент Сі Цзіньпін начебто консолідує владу, зосереджує увагу на економіці та хоче створити сприятливий для бізнесу імідж. 

Влада Китаю неодноразово пробувала переконати Ма, який довгий час подорожував світом, а останні пів року переховувався в Токіо, повернутися в країну, щоб продемонструвати як уряд підтримує бізнес. Але підприємець заявляв, що пішов з компаній і зосередився на дослідженні сільськогосподарських технологій за кордоном. Керівникам Ant і Alibaba Ма радив не розраховувати на його повернення до Китаю. 

Минулого тижня Ма повернувся у Китай, а у понеділок відвідав школу у Ханчжоу, яку заснував у 2017 році. Він, як колишній вчитель англійської мови, розповів, що одного разу планує повернутися до викладання, а також під час промови згадав ChatGPT

Тривала відсутність мільярдера тільки посилювала недовіру підприємців та глобальних інвесторів до Пекіна в той час, коли новопризначений прем’єр-міністр Лі Цян висловив свою «непохитну підтримку» приватного сектора.

«Був неправильний дискурс, який викликав занепокоєння серед приватних підприємців минулого року», – сказав Лі під час Всекитайських зборів народних представників у березні. Регулятори «не повинні натискати лише на гальма», додав він. 

Курс Python від Mate academy.
Python дозволяє тобі не тільки розробляти сайти та займатись аналітикою даних, а ще й будувати алгоритми, тестувати програми та навіть створювати штучні інтелекти. Стань різноплановим фахівцем!
Реєстрація на курс

Між тим експерти дуже сумніваються у реальності обіцяної підтримки бізнесу від влади Китаю.

«Публічні повідомлення підтримують підприємництво, але сильний державний контроль та ідеологія все ще матимуть вплив. Бізнес все ще знаходиться під контролем партії», — сказав Крістофер Маркіз, співавтор книги «Мао та ринки: комуністичне коріння китайського підприємництва».

Раптове зникнення банкіра технологічної індустрії Бао Фана минулого місяця, яке було пов’язане з урядовим розслідуванням, тільки розпалило побоювання бізнес-еліти Китаю, що придушення приватного сектора нікуди не ділося. 

Сі Цзіньпін та Лі Цян. Жовтень, 2022. Фото: Reuters
Сі Цзіньпін та Лі Цян. Жовтень, 2022. Фото: Reuters

У січні, навіть коли центральний банк країни оголосив, що вивчає шляхи підтримки технологічних компаній, китайські державні установи посилили контроль над Alibaba, отримавши так звану «золоту акцію» в її підрозділі медіабізнесу. Ходять чутки, що подібні плани розглядаються й щодо дочірньої компанії Tencent Holdings. Тим часом в країні створюється національне бюро поліції та захисту даних. 

Жорстка регуляторна політика та угоди про золоті акції були ознаками першого десятиліття правління Сі як найвпливовішого лідера Китаю з часів Мао Цзедуна. Місцеві мільярдери отримали посилений державний нагляд за бізнесом та змушені якомога далі триматися від політики й жертвувати великі суми на соціальне забезпечення. 

Курс Python від Mate academy.
Python дозволяє тобі не тільки розробляти сайти та займатись аналітикою даних, а ще й будувати алгоритми, тестувати програми та навіть створювати штучні інтелекти. Стань різноплановим фахівцем!
Реєстрація на курс

«Приватним компаніям дозволено розвиватися за умови, що вони переслідують і поважають цілі та філософію партії. Це схоже на вторгнення зсередини», — сказав Джордж Магнус, автор книги «Червоні прапори: Чому Китай Сі під загрозою» 

Доля Ant Group та Ма

Фінтех-гігант колись вважався візитною карткою китайського підприємництва та інновацій. Кілька років тому Ма, який є членом Комуністичної партії, був нагороджений за внесок у розвиток нації під час великої церемонії в Домі народних зборів у Пекіні.

Згодом ексцентричний бізнесмен звинуватив регуляторів Китаю у придушенні інновацій і порівняв місцеві банки з ломбардами. Його коментарі розлютили президента Сі Цзіньпіна, і Ма зник з поля зору громадськості на три місяці. Він з’являвся у 48-секуному відеоролику в мережі на початку 2021 року, який один з аналітиків назвав схожим на «відео із заручником», а також був помічений у Японії, Іспанії, Австралії та Таїланді.

У листопаді 2020 року китайські регулятори раптово припинили IPO Ant Group — на суму $34 мільярди, що стало б найбільшим розміщенням акцій в історії. Пекін також наказав групі компаній продати деякі з їх медіаактивів, включаючи гонконзьке видання South China Morning Post. Через кілька місяців Alibaba була оштрафована на рекордні $2,8 мільярда за антиконкурентні дії.

Кампус Ant Group у Ханчжоу. Фото: Bloomberg
Кампус Ant Group у Ханчжоу. Фото: Bloomberg

Ant Group все ще планує вийти на біржу, але навряд чи проведе IPO цього року, кажуть люди, знайомі з ситуацією. Компанія також зосереджена на перегляді своєї діяльності, щоб заспокоїти регуляторів. У результаті Ant буде зовсім іншою компанією у порівнянні з техногігантом, оціненим у $315 мільярдів у 2020 році. 

Далі компанія має з’ясувати, хто з чиновників контролюватиме її розгалужений бізнес, який охоплює все — починаючи від управління капіталом і закінчуючи платежами та кредитуванням; і, що більш важливо, коли вони нададуть компанії ліцензію на фінансовий холдинг, щоб забезпечити її виживання. 

Ма сказав, що відмовиться від контролю над Ant у січні, скоротивши свої права голосу лише до 6,2%. Окрім відходу зі свого бізнесу, підприємець також зменшив свій вплив як лідера громади. У грудні він відмовився від посади голови асоціації підприємців у провінції Чжецзян. 

Джерело: Bloomberg, Reuters

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: