Новини Технології 27.04.2023 о 14:16 comment views icon

Мобільні технології майбутнього: спливаючі фізичні кнопки на гнучкому OLED-екрані та перший голосовий дзвінок через супутник із звичайного телефону

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg

Андрій Русанов

Автор сайту

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Дослідники з Університету Карнегі-Меллона знайшли нове застосування для гнучких OLED-дисплеїв. Під час введення тексту на портативному пристрої поверхня екрана набуває форми клавіш, що дають тактильні відчуття при наборі. Технологія, що отримала назву Flat Panel Haptics, поки що не готова до практичного застосування, але виглядає найперспективнішою спробою.

всплывающие физические кнопки на гибком OLED-экране

Вченим вдалося створити компактні та тонкі (1,5 мм) вбудовані електроосмотичні помпи (EEOP), здатні переміщати рідини за допомогою електричних полів замість механічних частин. З’єднані з таким же тонким резервуаром під ними та гнучкою поверхнею зверху, вони здатні майже миттєво (менше ніж за секунду) створювати тимчасові фізичні клавіші висотою до 5 мм, досить пружні та тверді.

Для реалізації технології у пристроях сучасні OLED-панелі все ще недостатньо гнучкі. Однак, при накладенні на EEOP навіть вони формують тактильно відчутний виступ. Технологія обмежена й тим, що форма та розмір клавіш заздалегідь визначені. Але в ідеалі їх можна зменшити до розміру екранного пікселя, що дозволить створювати кнопки будь-якого розміру та форми в будь-якому місці екрана.

Тим часом AST SpaceMobile та AT&T оголосили про перший двосторонній голосовий виклик за допомогою звичайного мобільного телефону та супутникового зв’язку. Дзвінок був зроблений з мережі AT&T (США) абоненту Rakuten (Японія) за допомогою немодифікованого смартфона Samsung Galaxy S22 через супутник AST SpaceMobile BlueWalker. Раніше технології супутникового зв’язку за допомогою звичайних смартфонів, представлені Starlink, T-Mobile та іншими компаніями забезпечували лише текстові повідомлення.

AST SpaceMobile заявляє, що будує першу та єдину космічну стільникову широкосмугову мережу. Поки не ясно, які подальші плани розгортання мережі та вартості послуги. AT&T і T-Mobile заявляли про те, що їхні клієнти в майбутньому матимуть доступ до супутникового зв’язку за допомогою наявних телефонів у складі більшості доступних тарифів.

Онлайн курс з промт інжинірингу та ефективної роботи з ШІ від Powercode academy.
Курс-інтенсив для отримання навичок роботи з ChatGPT та іншими інструментами ШІ для професійних та особистих задач, котрі допоможуть як новачку, так і професіоналу.
Записатися на курс

Nokia Haptikos: виртуальная клавиатура с тактильными эффектами

Джерело: Gizmodo, Engadget

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: