Крипто Новини 12.04.2022 о 16:53 comment views icon

Засновник української біткоін-біржі Kuna Михайло Чобанян: Блокування транзакцій та проблеми з криптобіржами в Україні розпочалися після виводу за кордон $500 млн – НБУ повернув рубильник

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg

Тетяна Нечет

Автор новин

З 16 березня, у день, коли президент України Володимир Зеленський легалізував криптовалюти, почалися блокування транзакцій та проблеми виведення на банківські картки під час роботи з криптовалютою та криптобіржами. Що ж сталося в умовах війни, коли від покупки криптовалюти залежать постачання гуманітарки (їди, води, аптечок, бронежилетів тощо), що все це блокується? У цьому питанні розбирався засновник першої української біткоін-біржі Kuna та співзасновник криптофонду Міністерства цифрової трансформації AidForUkraine Михайло Чобанян.

Михайло Чобанян
Михайло Чобанян

Постанова №18 НБУ від 24 лютого — про роботу банківської системи під час воєнного стану була покликана зупинити відтік валюти з України. Відповідно, міжбанківський ринок було зупинено і всі лазівки, за допомогою яких гривню можна було конвертувати у валюту, було зупинено. Також 16 березня українські банки ще й заблокували P2P платежі у гривні.

«У період з 24 лютого по 16 березня було виведено з країни близько 500 млн доларів, більшу частину яких було виведено через Binance», — припустив він з посиланням на різні джерела інформації.

За словами Чобаняна, Binance має еквайринг, «прикручений» до західної юрисдикції. Відповідно, з гривневої картки через еквайринг можна було купити криптовалюту або розмістити гривню на обліковому записі. За фактом, гривня мала конвертуватися всередині банку і вже валюта повинна була зарахуватися західному терміналу Binance.

«Таким чином 500 млн пішло за курсом 29,25, коли реальний курс вартості долара коливається близько 32», — додав Чобанян.

Після цього НБУ побачив, що це відбувалося, в основному, через «ПриватБанк» на Binance і «зарубав» усе, що було хоч якось пов’язане з криптовалютою та криптобіржами.

Онлайн-курс "Чистий код та патерни проєктування" від robot_dreams.
Прискорюйте й спрощуйте процес розробки.Під менторством лектора з 15-річним досвідом ви навчитеся застосовувати 20+ шаблонів, опануєте рефакторинг і принципи чистого коду.
Детальніше

Банки блокують платежі, що не шкодять економіці. При цьому НБУ нічого не може вдіяти.

«Голова Нацбанку Кирило Шевченко та Олексій Шабан — ці дві людини уповноважені та можуть вирішити цю проблему. У «ПриватБанку», це найпроблемніший банк на цей момент, це Антон Разумний (керує фінмоном) та Лебединець Ігор (впливає на політику фінансового моніторингу). Є у нас у країні чотири людини, які можуть суттєво полегшити життя волонтерам та решті…», — підсумував Чобанян.

Він звернувся до компетентних органів та СБУ, очікує правову оцінку.

Binance Ukraine 16 березня повідомив, що українські банки почали блокувати введення грошей на кріптобіржах. Це пов’язано з тим, що такі транзакції почали вважатися переказом за кордон.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: