Новости Новости 13.12.2021 в 10:32 comment views icon

Кіберполіція вилучила з незаконного обігу близько 100 баз персональних даних з відомостями на понад 300 млн громадян України, Європи та США

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Заместитель главного редактора, руководитель отдела новостей

Упродовж листопада 2021 року кіберполіціянти провели профілактичну операцію під умовною назвою «ДАТА» для протидії незаконному розповсюдженню персональних даних громадян — загалом правоохоронці провели 117 обшуків на території України, та викрили 51 особу, причетну до несанкціонованих дій з інформацією.

  • За результатами операції вилучено близько 100 баз персональних даних (понад 90 тисяч гігабайтів інформації), які актуальні на 2020-2021 роки. У вилучених базах містилися відомості на понад 300 мільйонів громадян України, Європи та США.
  • Вартість баз коливалася від 500 до 50 тисяч гривень — залежно від її вмісту та комерційної цінності.
  • Зловмисники збували інформацію на закритих хакерських форумах, а також у соцмережах та месенджерах. Під час проведення слідчих дій заблоковано понад 30 каналів незаконного поширення інформації
  • Правоохоронці припинили діяльність одного з найбільших сайтів, де розповсюджувалися персональних дані як українців, так і іноземців. На сайті (його назва не повідомляється) містилися відомості щодо номера телефону, прізвища, ім’я та по батькові громадян, їхнього місця реєстрації, а в окремих випадках — інформація про надані адмінпослуги, пов’язані з використанням транспортних засобів.
  • Кіберполіціянти Дніпровщини викрили колишнього співробітника мережі супермаркетів у збуті конфіденційних даних — чоловік незаконно збирав і продавав компаніям-конкурентам інформацію, що містила комерційну таємницю. Унаслідок його дій мережа зазнала понад мільйон гривень збитків.
  • Наразі дев’ятнадцятьом фігурантам вже оголошено підозру — кримінальні провадження розслідуються за ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерів, автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку), ст. 361-2 (Несанкціоновані збут або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в комп’ютерах, автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або на носіях такої інформації), ст. 362 (Несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в комп’ютерах, автоматизованих системах, вчинені особою, яка має право доступу до неї) та ст. 182 (Порушення недоторканності приватного життя) Кримінального кодексу України.


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: