Новини Софт 11.10.2022 о 10:16 comment views icon

Класичний Doom запрацював у Блокноті Windows: зі звуковими ефектами та швидкістю 60 кадрів за секунду [відео]

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

З незапам’ятних часів (плюс-мінус кілька років) людство поставило перед собою завдання запустити класичний Doom від id Software 1993 на найдивовижнішому і непрактичному апаратному та програмному забезпеченні: холодильниках, калькуляторах, тестах на вагітність… а одного разу хтось змусив Doom працювати всередині Doom. Тепер блогер продемонстрував у YouTube як гра може бути відтворена всередині звичайної програми-блокнота Windows.

Блокнот вперше з’явився в 1983 для просування використання миші з дисковою операційною системою Microsoft, також відомої як MSDOS. З того часу програма була частиною кожної версії Windows, а ютубер Самперсон (Сем Чієт) довів, що її можна використовувати навіть для того, щоб відтворити візуальні ефекти Doom зі швидкістю 60 кадрів на секунду.

Сем каже, що не прискорював відзнятий матеріал і не модифікував код Блокноту. Кожен кадр візуалізується за допомогою символів програми – аналогічно малюнку ASCII. Графіка, звичайно, скромна, та й гра в Doom за допомогою Блокнота навряд чи принесе задоволення – проте цей спосіб успішно входить до величезного переліку оригінальних можливостей для запуску легендарного шутера.

Чієт наполягає на тому, що його порт — це не «хитрощі», але, оскільки для доказу є лише відео, це підтвердити важко. Блогер стверджує, що опублікує код найближчими днями після виправлення кількох помилок.

Курс Python розробки від Mate academy.
Python — найпопулярніша мова 2024 року. Наш курс допоможе вам стати професіоналом, готовим до викликів сучасного IT ринку. Ви навчитеся створювати вебсайти, аналізувати дані, розробляти алгоритми, та навіть створювати штучний інтелект. .
Отримати деталі про курс

Однак Джон Ромеро, один із творців Doom, був вражений і відповів Чієту у твіті, що мод «неймовірний».

Культовий шутер 1993 року в новій інтерпретації можна розглянути на YouTube-каналі Чієта. Геймплей виглядає досить плавно, хоча є деякі розриви екрану. Однак це скоріш за все пов’язано з тим, що Блокнот не може досить швидко виводити текст на екран.

Курс Python розробки від Mate academy.
Python — найпопулярніша мова 2024 року. Наш курс допоможе вам стати професіоналом, готовим до викликів сучасного IT ринку. Ви навчитеся створювати вебсайти, аналізувати дані, розробляти алгоритми, та навіть створювати штучний інтелект. .
Отримати деталі про курс

Вихідний код Doom був випущений для некомерційного використання ще в 1997 році, і з того часу на ньому реалізовано сотні, якщо не тисячі, м’яко кажучи, “дивних” проєктів: розробники виводили гру на портативний комп’ютер Playdate з низькими характеристиками, розумну лампу від Ikea чи навіть OLED-дисплей крихітного комп’ютера LEGO. Дослідник безпеки Sick Codes разом із моддером Skelegant попрацював над запуском гри на дисплеї трактора John Deere. Існує й цілий розділ Reddit, присвячений старому обладнанню, на якому працює Doom.

Щодо програмних продуктів Microsoft, то раніше цього року хтось змусив Doom працювати всередині Excel. Як і “шумна” графіка Блокнота, млява частота кадрів програми для роботи з електронними таблицями робить гру не дуже приємною.

Випущений в 1993 році Doom є шутером від першої особи, спочатку розроблений id Software для застарілої операційної системи MS-DOS. Гра не вимагає багато чого для запуску за сучасними стандартами: комп’ютери та графіка значно змінилися з моменту її випуску майже 30 років тому. У 2020 році компанія Bethesda оголосила, що оновила Doom та Doom II, додавши безліч сучасних функцій. Головне оновлення переносить ігри в сучасну епоху з підтримкою ігрового процесу зі швидкістю 60 кадрів на секунду – обидві спочатку були прив’язані до 35 кадрів на секунду, що для 90-х років було більш ніж достатньо, але є дуже дивним для людей, які звикли грати на дисплеях із частотою 144 Гц.

Джерело: Techspot


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: