Новини Новини 28.10.2022 о 15:07 comment views icon

У 2021 році в атмосфері Землі різко збільшилась кількість метану — тільки 82,5 млн тонн “втекли” з нафтогазової інфраструктури

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Концентрації надпотужного парникового газу в атмосфері – метану – різко зросли у 2021 році. Досі залишається загадкою, чому саме торік у світі спостерігалося таке “виняткове зростання”, кажуть у Всесвітній метеорологічній організації (ВМО), що опублікувала цифри.

Причини великого стрибка минулого року неясні, вказують дослідники, тому що метан в атмосферу може надходити з різних джерел – у тому числі через витоки в нафтогазовій галузі та природні джерела викидів метану (наприклад, метан, який “випускає” велика рогата худоба).

ВМО почав відстежувати концентрацію метану в атмосфері чотири роки тому – і 2021-й відзначився найбільшим скупченням цього парникового газу. Так, кількість метану, що знаходився в атмосфері, склала 262% – порівняно з даними до промислової революції.

Метан, який щойно потрапив в атмосферу, у 80 разів сильніше вуглекислого газу впливає на нагрівання планети. За оцінками дослідників метан спровокував близько 30% нинішнього підвищення глобальної температури з часів промислової революції.

У США запускають 5-річний план досліджень способів охолодження Землі: включаючи ін’єкцію стратосферного аерозолю, освітлення морських та прорідження перистих хмар

Метан одночасно є поширеним і невловним забруднювачем, який важко відстежити. Промисловість, що займається викопним паливом, продає його як “природний газ”, який використовується для опалення будинків та кухонних плит (а газ постійно витікає з нафтових та газових родовищ, трубопроводів та навіть печей). За даними Міжнародного енергетичного агентства, минулого року з нафтогазової галузі “втекло” близько 82,5 млн тонн метану.

Англійська для початківців від Englishdom.
Для тих, хто тільки починає вивчати англійську і хоче вміти використовувати базову лексику і граматику.
Реєстрація на курс
Утечка газа из «Северного потока-1» видна в шведской экономической зоне в Балтийском море на этом снимке, сделанном с борта шведской береговой охраны 28 сентября 2022 года.
Витік газу з «Північного потоку-1» помітний у Балтійському морі на знімку, зробленому з борту шведської берегової охорони 28 вересня 2022 року.

Найбільшим витоком метану в галузі викопного палива є саботаж на трубопроводах “Північний потік 1” та “Північний потік 2”, який стався минулого місяця. Але це, як і раніше, лише мала частка щорічних витоків промислового метану – найгірший сценарій викидів для цих (причини та наслідки все ще з’ясовуються) трубопроводів еквівалентний лише двом дням звичайних витоків з нафтогазової інфраструктури по всьому світу.

Відстеження викидів метану також ускладнюється, тому що багато з них також походять від тварин та навколишнього середовища. Корова, наприклад, “випускає” близько 100 кг метану на рік, і є основним джерелом викидів парникових газів у сільському господарстві.

Також метан підіймається в атмосферу зі звалищ у міру розкладання органічного матеріалу.

ВМО також каже, що погодні умови Ла-НіньяУ 2021 році в атмосфері Землі різко збільшилась кількість метану — тільки 82,5 млн тонн "втекли" з нафтогазової інфраструктуриУ 2021 році в атмосфері Землі різко збільшилась кількість метану — тільки 82,5 млн тонн "втекли" з нафтогазової інфраструктуриЕль-Ніньйо та Ла-Нінья — характерні для екваторіальної зони Тихого океану протилежні екстремальні значення температури води й атмосферного тиску, що тривають близько шести місяців. Феномен Ель-Ніньйо полягає в різкому підвищенні температури (на 5-9 °C) поверхневого шару води на сході Тихого океану (у тропічній і центральній частинах) на площі близько 10 мільйонів км². Ла-Нінья — протилежність Ель-Ніньйо, виявляється як зниження поверхневої температури води нижче кліматичної норми на сході тропічної зони Тихого океану. потенційно могли посприяти великому стрибку концентрації метану, зареєстрованому минулого року.

Ла-Нінья може викликати більше дощів у тропіках, які є ідеальним середовищем для мікробів, що виробляють метан, у тропічних водно-болотних угіддях. Але що ще більш тривожно, так це можливість небезпечного зворотного зв’язку клімату з водно-болотними угіддями – підвищення глобальної температури може зробити їх теплішими та вологішими, що призведе до прискорення розкладання органічних матеріалів (а коли розкладання відбувається під водою – це може призвести до збільшення викидів метану від мікробів, які процвітають у середовищі, позбавленому кисню).

Англійська для початківців від Englishdom.
Для тих, хто тільки починає вивчати англійську і хоче вміти використовувати базову лексику і граматику.
Реєстрація на курс
Судд или Сэдды - крупнейшее в Африке болото в Южном Судане, которое превратилось в горячую точку метана
Судд – найбільше в Африці болото в Південному Судані, яке перетворилося на гарячу точку метану.

Зважаючи на це, причини “різкого збільшення” метану минулого року “все ще вивчаються”, заявила ВМО. Проте вже існують стратегії запобігання накопиченню такої кількості цього парникового газу в атмосфері. Екологічні групи протягом багатьох років підштовхували нафтогазову промисловість до усунення та уловлювання витоків метану.

Але навіть цього буде недостатньо у довгостроковій перспективі, оскільки економікам необхідно буде замінити викопне паливо чистою енергією, щоб скоротити викиди парникових газів та уникнути найгірших наслідків зміни клімату. Світ дуже відстає на цьому фронті.

Джерело: The Verge


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: