Новости Новости 29.10.2021 в 17:39 comment views icon

Кіберполіція знешкодила міжнародне хакерське угрупування, яке завдало збитків на $120 млн понад 50 компаніям Європи та Америки

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

Співробітники українських правоохоронних органів взяли участь в операції з ліквідації  міжнародного хакерського угрупування, яке причетне до нападів на понад 50 компаній у країнах Європи та Америки.

Операцію провели співробітники Департаменту кіберполіції спільно з Головним слідчим управлінням Нацполіції, представниками Офісу Генпрокурора, із залученням колег з Європолу, Євроюсту, правоохоронцями Республіки Франції, США, Нідерландів та Норвегії.

Як повідомляється, зловмисники здійснювали атаки вірусом-вимагачем, а за відновлення доступу до зашифрованих даних вимагали викуп у криптовалюті. Фігуранти отримували контроль над комп’ютерними системами компаній, використовуючи їхні вразливості.

До складу угруповання входило 11 осіб. Двоє з них здійснювали безпосереднє розповсюдження шкідливого програмного забезпечення, частина — підтримували роботу серверів та допомагали виводити гроші, отримані незаконним шляхом.

Збитки, завдані потерпілим, сягають 120 мільйонів доларів. Серед потерпілих — компанії Франції, Норвегії, Німеччини, Швейцарії, Нідерландів, Великобританії та США.

Кіберполіція знешкодила міжнародне хакерське угрупування, яке завдало збитків на $120 млн понад 50 компаніям Європи та Америки

В ході спецоперації проведено 28 обшуків за місцями мешкання фігурантів та в їхніх автівках. Обшуки проходили на території міста Києва, Київської, Волинської, Тернопільської, Харківської, Запорізької та Донецької областей. Одночасно було проведено обшук у Швейцарії в помешканні спільника угруповання. За результатами вилучено комп’ютерну техніку, жорсткі диски, мобільні телефони, банківські картки, автівки.

Онлайн-курс "Лідогенерація у B2B" від Laba.
Де шукати нових клієнтів, щоб збільшити дохід компанії та які інструменти лідогенерації застосовувати? Розбираємо покроково та комплексно.
Дізнатись більше про курс

Наразі тривають подальші слідчі дії в межах досудового розслідування у кримінальному провадженні за ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерів, автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку), ч. 4 ст. 189 (Вимагання), за ст. 209 (Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) Кримінального кодексу України. Фігурантам може загрожувати до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: