Новости Новости 13.07.2021 в 19:10 comment

Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про Е-резидентство — іноземні ІТ-спеціалісти зможуть віддалено вести бізнес в Україні

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

13 липня на позачерговому засіданні Парламент прийняв у першому читанні законопроєкт № 5270 про е-резиденство, який забезпечує іноземцям та особам без громадянства з IT сфери можливість здійснювати підприємницьку діяльність та сплачувати податки в Україні без необхідності фізичного перебування в країні. За відповідне рішення проголосували 286 народних депутатів.

Ініціативу щодо електронного резидентства з метою перетворити Україну в Естонію, яка, як відомо, досягла чималих успіхів в цьому напрямку, анонсували ще на початку 2020 року. Згідно з пояснювальною запискою, е-резидентство — особливий статус іноземного громадянина в Україні, який забезпечує можливість іноземцю або особі без громадянства, які досягли вісімнадцятирічного віку, отримувати кваліфіковані електронні послуги, доступ до інформаційно-консультаційних сервісів, спрощує процедури отримання адміністративних послуг та укладення цивільноправових угод, а також надає можливість дистанційно відкривати рахунки й вести бізнес в Україні. Що саме передбачає ініціатива, можна дізнатись із нашого попереднього матеріалу.

Законопроєкт 5270 покликаний врегулювати механізми оподаткування е-резидентів та надати їм можливість провадити свою діяльність як ФОП. Він дозволить врегулювати механізми оподаткування е-резидентів та створюватиме умови для:

  • дистанційної реєстрації е-резидентів як фізичної особи-підприємця;
  • ведення підприємницької діяльності в юрисдикції України;
  • відкриття банківських рахунків онлайн;
  • доступу до адміністративних послуг із кваліфікованим електронним підписом.

Як ми вже неодноразово відзначали у попередніх матеріалах, е-резидентство — це свого роду доповнення до Дія City, спеціального правового режиму з особливою схемою оподаткування для IT-індустрії.

Щоб отримати статус е-резидента, іноземець має подати заяву на порталі е-резидентства та пройти перевірку згідно з чинним законодавством у СБУ та МВС. Обов’язковим для отримання статусу є ідентифікація та верифікація особи в консульській установі. Після цього іноземець отримує ІПН, статус е-резидента та електронний підпис. Надання статусу та доступ до адміністративних послуг надається через портал Дія за допомогою використання е-резидентом Дія.Підпису.

Раніше Мінціфра планувала запустити кабінет електронного резидента до кінця 2020 року, але ці терміни вже давно минули, а нові поки не повідомляються. У Мінцифрі очікують, що до кінця 2022 року в Україні будуть зареєстровані понад 3000 е-резидентів, а державний бюджет буде додатково отримувати понад $1 500 000 надходжень щороку.

Курс-професія "Копірайтер" від Skvot.
40 занять — і ти з упевненістю, скілами та портфоліо зможеш тиснути Apply на вакансії копірайтера.Досвідом і ключами поділяться 2 лекторки та запрошені спікери.
Детальніше про курс

«Мінцифра формує цифрову економіку країни, залучаючи іноземців віддалено вести бізнес в Україні. Проєкт е-Резидентство відкриє державі величезні можливості для інвестицій. Він покращить національний імідж України на міжнародному IT-ринку та приноситиме в державний бюджет понад $1 500 000 надходжень щороку. Проєкт збільшить обсяг українських послуг в IT-сфері та дозволить вивести Україну в топпозиції з розвитку технологій та інновацій у світі»

Михайло Федоров,

віцепрем’єр-міністр — міністр цифрової трансформації України


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: