Новини Пристрої 02.05.2022 о 16:57 comment views icon

Apptopia: Starlink в Україні щодня активно користується близько 150 000 осіб

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Заступник головного редактора, керівник відділу новин

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Як повідомляє The Economist з посиланням на дані аналітичної компанії Apptopia, супутниковий інтернет Starlink має приблизно 150 000 активних щоденних користувачів в Україні. І це досить багато.

Для порівняння, станом на середину листопада 2021 року користувалося близько 140 тисяч користувачів у 20+ країнах та ще понад 750 тис. перебували у черзі на підключення. Відтоді SpaceX не ділилася новими статистичним даними.

З початку війни Україна отримала щонайменше 5000 терміналів Starlink з безоплатним тарифним планом. Три чверті з них подарувала SpaceX, а решту закупив уряд США. Три чверті з них подарувала SpaceX, а решту закупив уряд США. Водночас міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров у квітні відзначав, що в Україні працюють понад 10 тис. терміналів. Наразі вони забезпечують високошвидкісний інтернет у містах по всій Україні (швидкість на приймання близько 150 Мбіт/с), зокрема і в регіонах, які зазнали катастрофічних руйнувань внаслідок авіаударів та обстрілів окупаційними російськими військами.

Зараз термінали Starlink переважно працюють для обʼєктів соціальної інфраструктури — це школи, лікарні, сільські ради, пожежні частини. Після звільнення містечок Київщини та Чернігівщини оператори почали відновлювати зв’язок за допомогою Starlink. Кабельні інтернет-провайдери також покладаються на Starlink — у Чернігівській області через потужні бої було пошкоджено 10 км магістрального кабелю. Завдяки одному наземному терміналу інтернет-провайдер «Баришівка-Нет» миттєво відновив мережу в п’яти селах (Мочалище, Рокитне, Соколівка, Красне та Бірки). Інтернет зʼявився у 143 абонентів (близько 400 людей).

20 квітня регулятори в Україні ухвалили рішення, яким на час воєнного стану дозволили використовувати супутниковий інтернет усім охочим (судячи з усього, після Перемоги відновиться сертифікація технології для масового комерційного використання), а 27 квітня в Україні зареєстрували Starlink Ukraine («Старлінк Юкрейн») — офіційне представництво компанії SpaceX.

Детальніше про особливості та практичне використання Starlink у міському середовищі — в окремому матеріалі на сайті.

Онлайн курс з промт інжинірингу та ефективної роботи з ШІ від Powercode academy.
Курс-інтенсив для отримання навичок роботи з ChatGPT та іншими інструментами ШІ для професійних та особистих задач, котрі допоможуть як новачку, так і професіоналу.
Записатися на курс

Огляд терміналу Starlink – досвід використання супутникового інтернету від SpaceX в умовах українського мегаполісу

  • У жовтні 2021 року глобальний супутниковий інтернет Starlink вийшов із фази відкритого бета-тестування, яке тривало з жовтня 2020 року. Комплект необхідного обладнання (термінал, кріплення та Wi-Fi маршрутизатор) коштує 499 доларів, а абонентська плата за послугу — 99 доларів на місяць. Швидкість у мережі Starlink варіюється від 100 до 400 Мбіт/с, а у віддаленій перспективі SpaceX планує забезпечувати 10 Гбіт/с.
  • В Україні супутниковий інтернет Starlink офіційно запрацював 26 лютого — це сталося після того, як міністр цифрової трансформації Михайла Федорова офіційно звернувся у Твіттері до засновника SpaceX Ілона Маска з відповідним проханням. Водночас президент SpaceX Гвін Шотвелл розповіла, що на той момент команда вже співпрацювала з урядом та була близькою до отримання ліцензії для надання послуг в Україні.
  • На початку березня Президент України Володимир Зеленський після розмови з Ілоном Маском по відеозв’язку анонсував «можливі космічні проєкти» після закінчення війни, а Мінцифра розповіла про плани після Перемоги побудувати в Україні власну наземну станцію Starlink. Це дозволить суттєво покращити якість супутникового інтернету SpaceX для пересічних українців, оскільки зараз сигнал йде через станції у Польщі, Литві та Туреччині.
Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: