Новини Пристрої 02.05.2022 о 16:57 comment views icon

Apptopia: Starlink в Україні щодня активно користується близько 150 000 осіб

author avatar
https://secure.gravatar.com/avatar/7e8fea7f1b4653ed9e1cb2c65e965ae6?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://secure.gravatar.com/avatar/7e8fea7f1b4653ed9e1cb2c65e965ae6?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://itc.ua/wp-content/themes/ITC_6.0/images/no-avatar.svg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Як повідомляє The Economist з посиланням на дані аналітичної компанії Apptopia, супутниковий інтернет Starlink має приблизно 150 000 активних щоденних користувачів в Україні. І це досить багато.

Для порівняння, станом на середину листопада 2021 року користувалося близько 140 тисяч користувачів у 20+ країнах та ще понад 750 тис. перебували у черзі на підключення. Відтоді SpaceX не ділилася новими статистичним даними.

З початку війни Україна отримала щонайменше 5000 терміналів Starlink з безоплатним тарифним планом. Три чверті з них подарувала SpaceX, а решту закупив уряд США. Три чверті з них подарувала SpaceX, а решту закупив уряд США. Водночас міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров у квітні відзначав, що в Україні працюють понад 10 тис. терміналів. Наразі вони забезпечують високошвидкісний інтернет у містах по всій Україні (швидкість на приймання близько 150 Мбіт/с), зокрема і в регіонах, які зазнали катастрофічних руйнувань внаслідок авіаударів та обстрілів окупаційними російськими військами.

Зараз термінали Starlink переважно працюють для обʼєктів соціальної інфраструктури — це школи, лікарні, сільські ради, пожежні частини. Після звільнення містечок Київщини та Чернігівщини оператори почали відновлювати зв’язок за допомогою Starlink. Кабельні інтернет-провайдери також покладаються на Starlink — у Чернігівській області через потужні бої було пошкоджено 10 км магістрального кабелю. Завдяки одному наземному терміналу інтернет-провайдер «Баришівка-Нет» миттєво відновив мережу в п’яти селах (Мочалище, Рокитне, Соколівка, Красне та Бірки). Інтернет зʼявився у 143 абонентів (близько 400 людей).

20 квітня регулятори в Україні ухвалили рішення, яким на час воєнного стану дозволили використовувати супутниковий інтернет усім охочим (судячи з усього, після Перемоги відновиться сертифікація технології для масового комерційного використання), а 27 квітня в Україні зареєстрували Starlink Ukraine («Старлінк Юкрейн») — офіційне представництво компанії SpaceX.

Детальніше про особливості та практичне використання Starlink у міському середовищі — в окремому матеріалі на сайті.

Онлайн-курс Pyton від Powercode academy.
Опануйте PYTHON з нуля та майте проект у своєму портфоліо вже через 4 місяця.
Приєднатися

Огляд терміналу Starlink – досвід використання супутникового інтернету від SpaceX в умовах українського мегаполісу

  • У жовтні 2021 року глобальний супутниковий інтернет Starlink вийшов із фази відкритого бета-тестування, яке тривало з жовтня 2020 року. Комплект необхідного обладнання (термінал, кріплення та Wi-Fi маршрутизатор) коштує 499 доларів, а абонентська плата за послугу — 99 доларів на місяць. Швидкість у мережі Starlink варіюється від 100 до 400 Мбіт/с, а у віддаленій перспективі SpaceX планує забезпечувати 10 Гбіт/с.
  • В Україні супутниковий інтернет Starlink офіційно запрацював 26 лютого — це сталося після того, як міністр цифрової трансформації Михайла Федорова офіційно звернувся у Твіттері до засновника SpaceX Ілона Маска з відповідним проханням. Водночас президент SpaceX Гвін Шотвелл розповіла, що на той момент команда вже співпрацювала з урядом та була близькою до отримання ліцензії для надання послуг в Україні.
  • На початку березня Президент України Володимир Зеленський після розмови з Ілоном Маском по відеозв’язку анонсував «можливі космічні проєкти» після закінчення війни, а Мінцифра розповіла про плани після Перемоги побудувати в Україні власну наземну станцію Starlink. Це дозволить суттєво покращити якість супутникового інтернету SpaceX для пересічних українців, оскільки зараз сигнал йде через станції у Польщі, Литві та Туреччині.
Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% украі‌нською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологіи‌ та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців.

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: