Новини Україна 02.10.2023 о 18:08 comment views icon

НБУ відзавтра переходить від «фіксованого курсу» валют до «керованого гнучкого» (спойлер: для українців нічого не зміниться)

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg

Вадим Карпусь

Автор новин

Національний банк України фіксує зниження інфляції, накопичення значного рівня міжнародних резервів та інші позитивні тенденції. Все це дозволяє відмовитись від фіксованого валютного курсу та перейти до режиму керованої гнучкості обмінного курсу. Відповідні зміни будуть запроваджені вже 3 жовтня. Можливість повернення до гнучкого курсоутворення прогнозувалася приблизно місяць тому, коли банки повернули можливість купувати безготівкову валюту.

Кероване гнучке ціноутворення

Гнучке ціноутворення формуватиме більш ринковий курс, який залежить від попиту та пропозиції. Однак мова йде про кероване гнучке ціноутворення, а не повне відновлення плаваючого курсу, що діяв до початку повномасштабного вторгнення.

Таким чином НБУ продовжить контролювати ситуацію на валютному ринку та залишатиметься ключовим гравцем на ньому, компенсуючи дефіцит іноземної валюти. Коливання курсу можливі в обидва боки, але НБУ обмежуватиме такі коливання, щоб уникнути значного послаблення чи зміцнення гривні.

Перехід до керованої гнучкості курсу є одним із кроків реалізації Стратегії пом’якшення валютних обмежень, переходу до більшої гнучкого обмінного курсу та повернення до інфляційного таргетування. У середньостроковій перспективі планується й надалі знижувати інфляцію та привести її до цілі у 5%.

Яким буде курс

Офіційний курс за режиму керованої гнучкості визначатиметься операціями на міжбанківському валютному ринку за активної участі НБУ.

Разом з тим курс на готівковому валютному ринку, де купують та продають валюту громадяни, встановлюватиметься за тими ж правилами, що й останні півтора роки. Цей курс не є фіксованим, він періодично зростає та знижується. НБУ докладатиме зусиль, щоб мінімізувати різницю між готівковим та офіційним курсами. Отже для фізичних осіб змін не передбачається.

Психологічний профорієнтаційний тест для IT-фахівців від Ithillel.
Пройдіть психологічний профорієнтаційний тест для IT-фахівців щоб дізнатися ваші сильні сторони, вподобання і інтереси і з'ясувати, яка IT-спеціальність вам підходить.
Пройти тест

Монетарна політика НБУ

Регулятор продовжить концентруватись на забезпеченні привабливості гривневих інструментів. Це дозволить громадянам захищати власні заощадження від знецінення за допомогою гривневих депозитів та ОВДП. Такий підхід сприятиме обмеженню попиту на валюту, збереженню курсової стійкості й подальшому зниженню інфляції.

Зазначається, що збереження курсової стійкості залишатиметься одним із пріоритетних завдань НБУ. Разом з тим нові зміни допоможуть посилити стійкість української економіки та мінімізувати ризики для економіки та громадян.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: