Новини Наука та космос 05.06.2023 о 13:28 comment views icon

Телескоп Джеймса Вебба побачив народження зірки у сузір’ї Діви – за 20 млн світлових років від Землі

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Космічна обсерваторія NASA поповнила колекцію зображень з сусідніх галактик – нові приголомшливі зображення телескопа Джеймса Вебба демонструють процес зореутворення в NGC 5068.

Телескоп Джеймса Вебба побачив, як народжуються зірки у сузір'ї Діви, розташованому за 20 млн світлових років від Землі
Комбіноване зображення спіральної галактики з перемичками NGC 5068, складене з двох інструментів космічного телескопа Джеймса Вебба, MIRI та NIRCam. Джерело: ESA/Webb, NASA & CSA, Дж. Лі та команда PHANGS-JWST

Зображення NGC 5068 – спіральної галактики з перемичками типу SBc, розташованої в сузір’ї Діви – комбіноване з інфрачервоних знімків, зроблених датчиками MIRI (інструмент середнього інфрачервоного діапазону) і NIRCam (камера ближнього інфрачервоного діапазону) телескопу Джеймса Вебба.

Зображення NGC 5068, зроблене інструментом MIRI. Джерело: ESA/Webb, NASA & CSA, Дж. Лі та команда PHANGS-JWST
Зображення NGC 5068, зроблене інструментом MIRI. Джерело: ESA/Webb, NASA & CSA, Дж. Лі та команда PHANGS-JWST

Дані MIRI показують структуру галактики та яскраві бульбашки газу – які і є новоствореними зірками, а NIRCam фокусується на величезній смузі зірок на передньому плані. Спільна композиція знімків тим часом показує «‎все й одразу».

Зображення NGC 5068, зроблене інструментом NIRCam. Джерело: ESA/Webb, NASA & CSA, Дж. Лі та команда PHANGS-JWST
Зображення NGC 5068, зроблене інструментом NIRCam. Джерело: ESA/Webb, NASA & CSA, Дж. Лі та команда PHANGS-JWST

На цей раз телескоп Вебба жодних відкриттів не робив: ці зображення – частина ширших зусиль NASA зі збору якомога більшої кількості зображень процесів зореутворення із сусідніх галактик. У колекції космічної агенції вже є «‎галактика Фантом» та спіральна галактика IC 5332.

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: