Новости Новости 30.04.2021 в 16:22 comment

Антимонопольний комітет застеріг «велику четвірку» медіагруп від безпідставного припинення договорів із провайдерами

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

29 квітня Антимонопольний комітет України (АМКУ) виступив із заявою, в якій прямим текстом застеріг «велику четвірку» медіагруп — ТОВ «1+1 Інтернет», ТОВ «МЕДІА ГРУПА УКРАЇНИ», ТОВ «Старлайт Діджитал» та ТОВ «Національний контент центр» — від одночасного/синхронного безпідставного припинення договорів з провайдерами.

Основні телеканали, які користуються найбільшою популярністю серед населення — «1+1», «2+2», «ТЕТ», «ПлюсПлюс», «Бігуді», «Уніан»,«Україна», НЛО TV, Індиго TV, СТБ, ICTV, НОВИЙ КАНАЛ, ОЦЕ, М1, М2, «ІНТЕР», «К1», «К2», «НТН», «Мега», «Ентер-Фільм», «ПІКСЕЛЬ TV», ZOOM — належать медіагрупам України, відомими під назвами «1+1 Media», «Медіа Група Україна», «StarLightMedia», «Inter Media Group».

Провайдери програмної послуги здійснюють ретрансляцію програм телеканалів на підставі укладених з мовниками/телерадіоорганізаціями договорів. Зазвичай визначальним у виборі провайдера для споживачів є можливість придбання програм телеканалів, до яких глядачі вже звикли. Ці рейтингові програми телеканалів є основним «товаром» для провайдерів, оскільки вони належать до найпопулярніших серед населення.

Після розривання договорів провайдери, які надають своїм абонентам послуги кабельного телебачення, не зможуть включати ці телеканали для своїх абонентів. Водночас провайдери, які мають право на ретрансляцію програм телеканалів медіагруп, в такому разі отримують конкурентні переваги над іншими провайдерами, які такого права не матимуть.

АМКУ

АМКУ розіслав всім вищеперерахованим компаніям відповідні «рекомендації». Це офіційне попередження — відповідь на повідомлення про безпідставне розірвання договорів з окремими провайдерами, які надійшли на адресу АМКУ.

Не вдаючись до подробиць та конкретних прикладів, регулятор заявляє, що одночасні/схожі дії медіагруп щодо розірвання договорів з провайдерами без законної підстави можуть бути кваліфіковані як антиконкурентні узгоджені дії суб’єктів господарювання.

На початку квітня Мережа Ланет повідомила про розірвання співпраці з «великою четвіркою» медіагруп (StarLightMedia, Медіа Група Україна, 1+1 media, Inter Media Group) та припинення трансляції їх телеканалів у травні цього року. Один з найбільших в Україні провайдерів Інтернет та кабельного телебачення звинуватив регулятора у лобіюванні інтересів великих медіагруп, які монополізували ТВ-ринок, а тепер нав’язують провайдерам кабальні умови.

Курс Project Manager від Powercode academy.
Онлайн-курс Project Manager. З нуля за 3,5 місяці до нової позиції Без знання коду, англійської та стресу.
Зарееструватися

Ланет припиняє співпрацю з «великою четвіркою» медіагруп — «1+1», «2+2», «ICTV», «Інтер» та інші телеканали покинуть сітку провайдера вже у травні


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: