Новости Новости 28.01.2021 в 12:05 comment

Українська Вікіпедія святкує 17-річчя, з цієї нагоди стартує Вікімарафон наповнення новими статтями

author avatar
https://secure.gravatar.com/avatar/25f9b2416da07639967e18eb989e71c4?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://secure.gravatar.com/avatar/25f9b2416da07639967e18eb989e71c4?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://itc.ua/wp-content/themes/ITC_6.0/images/no-avatar.svg

У найближчу суботу, 30 січня 2021 року, Українська Вікіпедія святкує 17-річчя, з цієї нагоди з 28 до 31 січня включно ГО «Вікімедіа Україна» оголошує марафон наповнення української Вікіпедії новими статтями.

30 січня 2004 року було започатковано розділ Вікіпедії українською мовою. За 17 років українська Вікіпедія стала найбільшою з існуючих енциклопедій українською мовою: у 2008 році дописувачі створили 100 тисяч статей, а у 2020 — вже 1 мільйон. За кількістю статей Вікіпедія українською перебуває на 17-му місці серед 317 мовних розділів. Вікіпедія входить до десяти найбільш відвідуваних сайтів в Україні, де є єдиним некомерційним проєктом. У середньому за 2019—2020 роки її переглядали понад 50-60 млн разів щомісяця, 90% переглядів — з території України.

З нагоди дня народження української Вікіпедії 28—31 січня пройде масштабна акція з написання статей під назвою «Вікімарафон».

«У Вікіпедії українською вже понад мільйон статей, і їхня кількість щодня збільшується — але коло тем і понять, яких немає українською, все ще велике. До прикладу, про вплив пандемії COVID-19 на довкілля детально написано в англійській Вікіпедії, а в українській така стаття поки відсутня. Є прогалини і з локальних тем. Так ще не створено статті про український балет і дитячу літературу в Україні. Вікімарафон є гарною нагодою заповнити подібні прогалини. До того ж, створюючи нові статті, учасники й учасниці акції долучаються не лише до розвитку Вікіпедії, але й до розширення представлення контенту українською мовою в Інтернеті», — розповів член оргкомітету Вікімарафону Антон Обожин.

Перший вікіфлешмоб з написання статей в українській Вікіпедії пройшов 27 квітня 2014 року і був присвячений пам’яті Героя України Ігоря Костенка, дописувача Вікіпедії, який загинув 20 лютого 2014 року під час розстрілу активістів Євромайдану на вулиці Інститутській у Києві. Ігор Костенко одним з перших висловив і прагнув реалізувати ідею подібної акції. З 2015 року Вікімарафон щорічно проводиться до дня народження української Вікіпедії.

Долучитися до акції можна з будь-якого куточку світу — для цього потрібно зареєструватися у Вікіпедії та написати нову статтю українською мовою. Всі створені в межах Вікімарафону статті мають відповідати правилам Вікіпедії: базуватись на авторитетних джерелах інформації, посилатися на них і не містити плагіату. Також слід дотримуватися нейтральної точки зору та обирати теми, що відповідають критеріям значущості. Можна вибрати з запропонованих тем або знайти тему, якої ще бракує у Вікіпедії, самостійно.

Онлайн курс з промт інжинірингу та ефективної роботи з ШІ від Powercode academy.
Курс-інтенсив для отримання навичок роботи з ChatGPT та іншими інструментами ШІ для професійних та особистих задач, котрі допоможуть як новачку, так і професіоналу.
Записатися на курс

Якщо ви не володієте українською, але хотіли б долучитись до акції, можете створювати статті в інших мовних розділах Вікіпедії, але про Україну. Зокрема, запрошуємо наповнювати кримськотатарську Вікіпедію, яка також у січні святкує річницю створення — 13 років. Поки що цей мовний розділ містить 8624 статті.

Щоб допомогти зі створенням статей, організаційна команда Вікімарафону проведе вебінари і онлайн консультації за участі досвідчених вікіпедистів. Щоденно з 28 по 31 січня о 18:00 можна звернутися із запитаннями щодо створення статті до досвідчених вікіпедистів через Zoom. Посилання на ці відкриті Zoom-консультації можна знайти на сторінці марафону у Вікіпедії — wikimarathon.org.ua. 29 та 30 січня о 12:00 пройдуть навчальні вебінари з написання статей. До них можуть долучитися всі охочі.

Джерело: Вікімедіа Україна

Продолжается конкурс авторов ИТС. Напиши статью о развитии игр, гейминг и игровые девайсы и выигрывай профессиональный игровой руль Logitech G923 Racing Wheel, или одну из низкопрофильных игровых клавиатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: