Новини Наука та космос 17.11.2022 о 15:32 comment views icon

Джеймс Вебб виявив приховану протозорю у “пісочному годиннику” в сузір’ї Тельця — їй “всього” 100 000 років

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Космічний телескоп NASA імені Джеймса Вебба виявив приховану молоду зірку у сузір’ї Тельця. Хмари в області зореутворення, схожі за формою на пісочний годинник, видні лише в інфрачервоному світлі, що робить їх ідеальною ціллю для NIRCam Вебба.

Об’єкт, названий L1527 вважається протозорею класу 0 — це рання стадія утворення зірок, віком приблизно 100 000 років. Протозоря нині прихована у хмарі пилу та газу у вигляді пісочного годинника, і їй ще доведеться розвинути здатність генерувати власну енергію за допомогою ядерного синтезу, як, наприклад, наше Сонце та інші зірки в усьому космосі.

Навколо L1527 є закручений газовий диск, який видно на зображенні Вебба як крихітну темну лінію в центрі або горловині пісочного годинника. Коли з протозорі “виходить” матеріал, він стикається з іншою речовиною в регіоні, підсвітлюючи порожнини синім і помаранчевим кольором, як видно на зображенні камери ближнього інфрачервоного діапазону Вебба (NIRCam). 

“Бульбашки” у верхній частині знімка — утворені спорадичними викидами зірки, по суті її “відрижками”.  Яскраві сині відтінки  — це тонші шари пилу, а помаранчеві — товстіші.

Онлайн курс з промт інжинірингу та ефективної роботи з ШІ від Powercode academy.
Курс-інтенсив для отримання навичок роботи з ChatGPT та іншими інструментами ШІ для професійних та особистих задач, котрі допоможуть як новачку, так і професіоналу.
Записатися на курс

У своїй нинішній формі L1527 є нестабільним згустком газу з масою від 20 до 40% від маси нашого Сонця, але зірка продовжує збільшуватися, втягуючи пил і газ із навколишніх хмар. При цьому протозоря повільно стискає власне ядро ​​та надалі підвищить свою температуру до потрібної для ядерного синтезу. У цьому сенсі L1527 дозволяє поглянути на те, як виглядало наше власне Сонце та Сонячна система на ранніх етапах формування.

12 липня 2022 року після місяців очікувань NASA нарешті опублікувало перші наукові (повноколірні) знімки космічного телескопа імені Джеймса Вебба (JWST), що ознаменували початок його наукової програми завдовжки 10+ років. Ми робили добірку знімків і порівнювали їх із результатами роботи його попередника Габбла. Після цього JWST надав інформацію для великої кількості корисних відкриттів – зокрема зняв Юпітер з полярним сяйвом, що в тисячу разів сильніше за земне; зібрав дані, аналіз яких допоможе астрономам визначити склад атмосфери Марса та його поверхні; зробив найчіткіше фото кілець Нептуна та попрацював одночасно з Габблом, знявши момент зіткнення зонда DART з астероїдом.

Джеймс Вебб також отримав найдетальніший знімок знаменитих “Стовпів творіння”, що знаходяться в 6500 світлових років від Землі.

Джерело: New Atlas, NASA


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: