Новини Наука та космос 05.07.2023 о 15:03 comment views icon

Марсохід Perseverance помітив на планеті дивні скелі — у формі гігантського пончика та шматочку сиру

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Якщо говорити про пейзажі, то Марс в цьому плані досить нудний – здебільшого він вкритий кратерами та скелями, хоча останні подекуди можуть дивувати своїми незвичними формами.

15 квітня в об’єктив ровера Perseverance потрапила незвичайна скеля у формі… пончика. Інструмент Mastcam-Z спочатку зафіксував її з 400-метрової відстані, а за кілька місяців надіслав чіткіші знімки, зняті всього за 100 метрів.

Марсохід Perseverance помітив на планеті дивні скелі – у формі гігантського пончика та шматочку сиру

В NASA допускають, що така дивна форма утворилася внаслідок впливу вітру на трохи менший камінь, розташований в центрі скелі. Згодом порожнина збільшувалась, знову ж таки під дією потоків повітря з піском.

26 червня Perseverance зняв ще один камінь з кількома отворами, що робили об’єкт схожим на величезний шматок сиру.

Марсохід Perseverance помітив на планеті дивні скелі – у формі гігантського пончика та шматочку сиру

Загалом багато каменів, розташованих на Марсі, мають досить чудні форми – ось чому деякі люди помилково стверджують, що помічають на знімках тіні гуманоїдів чи кістки дракона.

Онлайн-курс "Предметний дизайн" від Skvot.
Навчіться створювати функціональні, трендові та ергономічні дизайни меблів та предметів інтер’єру.
Детальніше про програму курсу і лекторів

Раніше Perseverance зрештою «розлучився‎» з каменем-компаньйоном, який подорожував з ним Марсом. 4 лютого 2022 року – на 341-й сол марсіанської місії Perseverance – камінь застряг у передньому лівому колесі ровера, але, на щастя, не становив небезпеки для його наукової місії.

  • Perseverance потрапив на Марс у лютому 2021 року, приземлившись у кратер Єзеро діаметром близько 49 кілометрів, з метою пошуку ознак стародавнього мікробного життя на планеті та збору зразків марсіанського середовища. Вчені вважають, що мільярди років тому в кратері знаходилась річка, що впадала у велике озеро, яке могло забезпечити необхідне середовище для життя стародавніх мікробів.
  • Нині марсохід перевозить 17 зразків породи Червоної планети, які згодом можуть бути доставлені на посадковий модуль, який поверне їх на Землю для подальшого дослідження. Їхні дублікати Perseverance на випадок непередбачуваних ситуацій додатково залишає у спеціальному сховищі, розташованому в регіоні Three Forks. У лютому 2023 марсохід скинув останню з 10 пробірок. 

Джерело: NASA 1,2


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: