Новости Новости 16.02.2021 в 14:15 comment

Закон №2695 прийнято: МВС буде жорсткіше карати за порушення ПДР — штраф за перевищення швидкості більше ніж на 50 км/год — 1700 грн (зараз 510 грн), залишення місця ДТП — 3400 грн (зараз 255 грн), п’яна їзда — від 17000 грн до конфіскації авто

author avatar
https://secure.gravatar.com/avatar/25f9b2416da07639967e18eb989e71c4?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://secure.gravatar.com/avatar/25f9b2416da07639967e18eb989e71c4?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://itc.ua/wp-content/themes/ITC_6.0/images/no-avatar.svg

Сьогодні вранці заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко розповів про новий законопроект, яким пропонується жорсткіше карати водіїв за порушення ПДР, а вже у другій половині дня Закон №2695 приняли у другому читанні та в цілому.

«Минулого року на дорогах України загинуло 3550 осіб. Ці люди стали жертвами тих, хто порушив правила безпеки дорожнього руху — як правило, це перевищення швидкості, порушення правил обгону, виїзд на зустрічну смугу, керування в стані алкогольного сп’яніння», — зазначив заступник міністра.

За даними МВС, за минулий рік патрульна поліція зупинила 129 тис. водіїв, які керували автомобілем у нетверезому стані, тобто по 300 осіб за день.

«Це тільки ті, кого ми встигли зупинити. А скільки мільйонів разів українці сідали за кермо в нетверезому стані? Десятки мільйонів. Штраф 10 200 грн, повторний — 20 400, але це не зупиняє цих людей. Минулого року 9,5 тис. водіїв сіли повторно за кермо в стані сп’яніння і були спіймані, а 7 тис. — втретє. У нас є унікуми, затримані по 9 разів у стані алкогольного сп’яніння», — сказав Антон Геращенко.

Саме тому в МВС вважають за необхідне посилити відповідальність та закликають депутатів ВРУ підтримати новий законопроект №2695.

«Цей законопроєкт за повторність вводить адміністративний арешт днів на 10, вводиться конфіскація авто у тих, хто втретє за рік сів за кермо п’яний. Ці люди реально вбивці. Підхід обгрунтований. У багатьох країнах дають рік-два в’язниці тим особам, які двічі-тричі за рік притягуються за керування в нетверезому стані.

Далі. Зараз штраф за перевищення швидкості 255 грн, це просто смішно, ми пропонуємо підвищити до 1400 грн. І в цьому законі багато нововведень, які не дають можливості водіям порушувати, тому що їм буде просто страшно. Але ви думаєте, багато депутатів хочуть голосувати? Ні, тому що у них є багато друзів, які люблять кататися п’яними, є і деякі депутати такі», — зазначив заступник міністра внутрішніх справ.

Курс UX/UI дизайнер сайтів і застосунків з Alice K.
Курс від практикуючої UI/UX дизайнерки, після якого ви знатимете все про UI/UX дизайн .
Реєстрація на курс

Нагадаємо, що з з учорашнього дня в Києві почала працювати фіксація порушень ПДР на смузі для руху громадського транспорту, а подальша розбудова системи відеофіксації порушеннь ПДР планується за трьома напрямками: встановлення ще більшої кількості камер (до 1,5 тисяч в цілому), виведення на дороги скритих патрулів «Фантом» (до 100 штук), а також використання патрульними ручних систем TruCam.

Закон №2695 прийнято: МВС буде жорсткіше карати за порушення ПДР - штраф за перевищення швидкості більше ніж на 50 км/год - 1700 грн (зараз 510 грн), залишення місця ДТП - 3400 грн (зараз 255 грн), п’яна їзда - від 17000 грн до конфіскації авто

Оновлено:

Сьогодні, 16 лютого, Верховна Рада прийняла (без деяких поправок, тобто фінальна версія вимагає додаткового аналізу) у в другому читанні і в цілому проект закону №2695 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі порушення у сфері безпеки дорожнього руху» (За — 325, Проти — 3, Утрималось — 19, Не голосувало — 26). Зараз він готується на підпис президента, після чого набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування в «Урядовому кур’єрі».

МВС України зазначило, що новий законопроект передбачає посилення відповідальності за порушення Правил дорожнього руху, законодавчо закріплює можливість використання поліцейським технічних засобів відеозапису, з обов’язковим долученням таких матеріалів до протоколу про адміністративне правопорушення, а також передбачає можливість зупинки транспортного засобу поліцейським з метою проведення огляду водіїв з використанням спеціальних технічних засобів для перевірки на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння.

Прийняття проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі порушення у сфері безпеки дорожнього руху» сприятиме запобіганню вчиненню правопорушень у сфері безпеки дорожнього руху, більш стриманій і виваженій поведінці водіїв на дорогах і, як наслідок, призведе до зменшення кількості ДТП, особливо ДТП, учинених особами, які керували транспортними засобами в стані алкогольного сп’яніння або в стані, викликаному вживанням наркотичних або інших одурманюючих засобів.

Курс UX/UI дизайнер сайтів і застосунків з Alice K.
Курс від практикуючої UI/UX дизайнерки, після якого ви знатимете все про UI/UX дизайн .
Реєстрація на курс

Також проект закону передбачає збільшення штрафів за низку адміністративних правопорушень:

  • За перевищення максимально дозволеної швидкості більше, ніж на 50 км/год – з 510 грн до 1700 грн.
  • За залишення місця ДТП, з 255 грн до 3400 грн, а також передбачено можливість позбавлення права кермувати авто на строк до 1 до 2 років.
  • Передбачається, що за кермування в стані алкогольного сп’яніння порушник повинен сплатити штраф у розмірі 17 тисяч гривень, а також він буде позбавлений права кермувати транспортними засобами строком на 1 рік.

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко заявив, що вже після підпису президента під проектом закону №2695, смертність на дорогах держави вдасться знизити на 10-15%.

«Прийняття даного законопроекту – це велика перемога і крок вперед. Парламентарі підтримали проект закону дещо в обрізаному вигляді, зокрема, не підтримали норми про заборону водіям виходити з авто без дозволу поліцейського. А також зменшили розмір штрафу за перевищення швидкісного режиму до 1700 гривень», — наголосив Антон Геращенко.

Водночас, заступник міністра зазначив, що після вступу закону в дію, поліцейські будуть зобов’язані ставити знаки, які попереджають про режим контролю швидкості.

Ухвалені зміни передбачають зокрема (але не виключно):

Посилення відповідальності за керування транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння:

  • Вперше: штраф 17 тисяч гривень+ позбавлення права керування ТЗ на один рік.
  • Повторно протягом року: штраф 34 тисячі гривень + позбавлення права керування ТЗ на три роки з оплатним вилученням ТЗ чи без такого, або адмінарешт на десять діб з позбавленням права керування ТЗ на три роки з оплатним вилученням ТЗ чи без такого.
  • Тричі протягом року: штраф 51 тисяча гривень + позбавлення права керування ТЗ на десять років з конфіскацією ТЗ, або адмінарешт на п’ятнадцять діб з позбавленням права керування ТЗ на десять років, з конфіскацією ТЗ.

В контексті керування у стані спяніння усуваються прогалини і застарілі норми радянських часів, які передбачали звільнення від відповідальності у зв’язку із малозначністю, передачу справи на розгляд трудового колективу чи закриття такої справи за проходженням строків (строк розгляду буде складати 1 рік).

Збільшення штрафу за перевищення максимально дозволеної швидкості більше, ніж на 50 км/год – з 510 гривень до 1700 гривень.

Збільшення штрафу до 510 гривень за:

  • непристебнутий пасок безпеки;
  • розмову по телефону за кермом без гарнітури;
  • відсутність шолома у мотоцикліста.

Збільшення штрафу за залишення місця ДТП з 255 гривень до 3400 гривень з позбавленням права керування транспортним засобом на 1-2 роки або без такого.

Штраф за керування або передачу керування ТЗ особою, яка не має права ним керувати, збільшено з 510 до 3400 гривень, а повторне протягом року – 40 800 грн з позбавленням права керування ТЗ на строк від 5 до 7 років (можливе також оплатне вилучення ТЗ).

За керування ТЗ особою, яка була позбавлена такого права штраф збільшено з 510 до 20 400 гривень, а повторне протягом року – 40 800 гривень з позбавленням права керування ТЗ на строк від 5 до 7 років (можливе також оплатне вилучення ТЗ).

Зросте також штраф для пішоходів — за перехід у недозволеному місці 255 гривень (зараз 51 гривня).

Джерело: МВС України


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: